FN Brno: Chirurgická klinika FN Brno a LF MU zavádí v rámci programu ERAS osobní přístup sestry k pacientovi

24.02.2020 18:47

Chirurgická klinika FN Brno a LF MU pokračuje v rámci svého Kolorektálního projektu v další implementaci ERAS postupů, tedy zavádění moderních poznatků a trendů do léčebného procesu vyplývajících z filozofie maximálního možného omezení invazivních postupů a poskytnutí co největšího prostoru přirozenému průběhu (ERAS – Enhaced Recovery After Surgery).

FN Brno: Chirurgická klinika FN Brno a LF MU zavádí v rámci programu ERAS osobní přístup sestry k pacientovi
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

ERAS postupy jsou založeny především na včasné pooperační rehabilitaci, včasném příjmu tekutin a potravy po operaci, vyloučení opiátů, omezení břišních drénů, močového katetru, nasogastrické sondy atd.

Chirurgická klinika FN Brno a LF MU pod vedením přednosty prof. MUDr. Zdeňka Kaly, CSc., aplikuje tento trend od roku 2017 jako jedno z prvních českých a evropských pracovišť.

To nové spočívá v tom, že pacientovi zařazenému do Kolorektálního programu je přidělena tzv. ERAS sestra - koordinátorka, která ho provází celým průběhem léčby. V praxi to vypadá tak, že pacient přijde do chirurgické ambulance, kde mu nejprve edukační sestra podá základní informace včetně dotazníku k jeho léčbě a dostává další termín k edukační sestře, kdy je podrobně   informován o celém průběhu jeho pobytu na Chirurgické klinice FN Brno a LF MU a nakonec předán ERAS koordinátorce, která ho doprovází  po celou dobu hospitalizace (JIP, standardní pokoj), ale  i po propuštění dle potřeby tel. kontaktem.

„Jde především o osobní přístup, vysvětlení celého průběhu v předoperačním, perioperačním i pooperačním období. Pacient vlastně ví, co ho čeká, co má dělat a díky tomu je v lepší psychické pohodě.“ říká vrchní sestra CHK FN Brno a LF MU PhDr. Zdeňka Surá.

Společným cílem je získání pacienta k aktivní spolupráci, zdůraznění osobní odpovědnosti na  průběhu a léčbě jeho onemocnění a tím i rychlé rekonvalescenci.

„Jsem s ním v kontaktu jak v rámci hospitalizace, tak po dobu domácího léčení, kdy se může telefonicky ozvat a konzultovat potřebné záležitosti. Takový kontakt může trvat od několika týdnů až po několik měsíců,“ upřesňuje sestra ERAS koordinátorka na CHK FN Brno a LF MU Helena Bartošová

Výhody pro pacienta – léčbu snáší mnohem lépe a cítí se v bezpečí

Osobní kontakt ERAS sestry se projevuje v důkladné edukaci a podrobné informovanosti. Má blízkou osobu, která mu aktivně poskytuje péči šitou na míru. Je jeho rádcem, spřízněnou osobou s empatickým přístupem. Provází ho po celý pobyt v nemocnici. Může se na ni obrátit, kdy má potřebu. Tento přístup snižuje obavy pacienta a jeho strachy a vede v konečném důsledku k dobrému průběhu jeho léčby v rámci kolorektálního projektu.

Chirurgická onemocnění tlustého střeva a konečníku tvoří velkou a početnou skupinu onemocnění, kam patří např. divertikulární choroba, zánětlivá onemocnění a druhou velkou skupinu tvoří nádorová postižení, z nichž dominuje zhoubný kolorektální karcinom, který má v naší zemi jednu z nejvyšších incidencí na světě. V mnoha případech je chirurgická léčba prováděna urgentně (závažná krvácení) či akutně (perforace střeva se zánětem pobřišnice), v ostatních případech je možné chirurgickou léčbu naplánovat. Plán chirurgické operace se velmi liší podle jednotlivých onemocnění a patologií. U operací na trávicím traktu je obecně diagnosticko-terapeutický plán složitý.

Na Chirurgické klinice FN Brno a LF MU upřednostňují minimálně invazivní metody

Velmi podstatnou součástí projektu Kolorektálního programu a ERAS je akcentace minimálně invazivních chirurgických metod v léčbě kolorektálních chorob. V současnosti je naše pracoviště schopné provádět kompletní spektrum výkonů laparoskopicky, laparoskopicky asistovaně i transanálně, což výrazně přispívá k rychlejší a snadnější pooperační rehabilitaci a rekonvalescenci.

Cílem je

zkrácení doby vyšetření a minimalizace ambulantních návštěv,
lepší, jednodušší a lépe tolerovatelná příprava pacienta,
zkrácení pobytu na JIP,
omezení infuzí, opiátů, opioidů,
zkrácení hospitalizace,
redukce zbytečných laboratorních odběrů a vyšetření,
snížení komplikací,
lepší informovanost klientů a rodiny,
celkové ekonomické snížení nákladů kolorektální chirurgie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…