FN Brno: Největší úspěchy našich lékařů v roce 2018

09.01.2019 15:58

Fakultní nemocnice Brno bilancuje největší úspěchy uplynulého roku 2018

FN Brno: Největší úspěchy našich lékařů v roce 2018
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

18. 1. 2018
Ve čtvrtek 18. ledna 2018 se na Ortopedické klinice LF MU a FN Brno uskutečnila unikátní operace degenerativního postižení bederní páteře z nového operačního přístupu zvaného OLIF (oblique lateral interbody fusion). Tento moderní miniinvazivní operační postup, který se v posledních měsících prudce rozvíjí ve světě, byl uskutečněn poprvé v České republice. Hlavním operatérem byl MUDr. Dušan Matejička. Více ZDE.

15. 5. 2018
V České republice unikátní zákrok na plíci bez použití intubace zavedl a na Chirurgické klinice LF MU a FN Brno využívá doc. MUDr. Teodor Horváth, CSc., v součinnosti s Klinikou anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Brno. Lékaři FN Brno se metodu NITS naučili přímo od jejích tvůrců v National Taiwan University Hospital Taipei. Právě odborníci z této nemocnice, která patří ke špičkovým světovým centrům NITS, předložili účastníkům sympozia své výsledky společně s lékaři z FN Brno a dalších nemocnic, celkem se sympozia zúčastnilo třicet odborníků z pěti zemí. Více ZDE.

2. 8. 2018
Bravurní výkon provedli lékaři z Kliniky úrazové chirurgie Fakultní nemocnice Brno. Pacientovi, který měl po úraze tříštivou zlomeninu stehenní kosti, čímž došlo k jejímu zkrácení o 3,5 cm, nyní provedli operační zákrok, který povede k prodloužení kosti tak, aby nekulhal a mohl se běžně pohybovat. Hlavním operatérem byl MUDr. Milan Krtička, Ph.D. Více ZDE.

2. 11. 2018
Tým intervenčních kardiologů FN Brno (P. Kala, R. Štípal, O. Boček, M. Poloczek, P. Jeřábek, J. Kaňovský) provedl 11. října 2018 pod vedením doc. MUDr. Petra Kaly, Ph.D. v České republice unikátní léčebný zákrok na věnčitých tepnách u pacienta s ischemickou chorobou srdce a pokročilým onemocněním ledvin. Celý léčebný zákrok, který je běžně kontrolován opakovanou aplikací jodové kontrastní látky, provedli kardiologové FN Brno pouze pod prostou rentgenovou kontrolou a pomocí nitrokoronárního ultrazvukového zobrazení postižené koronární tepny. Více ZDE.

4. 12. 2018
Za podpory vedení nemocnice a Kliniky úrazové chirurgie LF MU a FN Brno byla začátkem prosince 2018 poprvé ve Fakultní nemocnici Brno provedena stabilizace zlomeniny páteře pomocí navigace Brainlab Spinal Navigation. Operace probíhala pod vedením MUDr. Andreje Bilika, Ph.D. K navigované stabilizaci byl indikován pacient se zlomeninou krční páteře v segmentu C5/6 v terénu ankylozující spondylitídy (m. Bechtěrev ). Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…