FN Brno: Nové oddělení pro transplantace kostní dřeně a buněčnou terapii

31.03.2021 14:21

Interní hematologická a onkologická klinika Fakultní nemocnice Brno zahájila program transplantací kostní dřeně a krvetvorných kmenových buněk již v roce 1993.

FN Brno: Nové oddělení pro transplantace kostní dřeně a buněčnou terapii
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Za uplynulých 27 let provedli lékaři a sestry více než dva a půl tisíce těchto výkonů. V současné době zde probíhá každý rok přibližně 80 autologních a 30-40 alogenních transplantací kostní dřeně nebo krvetvorných kmenových buněk a 10-15 podání buněčné terapie pomocí geneticky modifikovaných CAR-T lymfocytů.

Anketa

Přivolali byste policii na shlukující se a popíjející spoluobčany?

30%
70%
hlasovalo: 12902 lidí

Po několika měsících stavebních a přípravných prací byla v pondělí 29. března 2021 slavnostně otevřena nová Aseptická a transplantační jednotka. Nachází se v 17. patře výškové budovy nemocnice a nabízí kapacitu až 15 lůžek v moderním prostředí s vybavením adekvátním k složité a náročné péči. Zásadním přínosem je vysoce účinná (HEPA) filtrace vzduchu na celém oddělení, čímž se výrazně sníží riziko přenosu infekcí, které jsou pro tyto nemocné obzvlášť nebezpečné.

Prvních pět pacientů bylo na nové oddělení přesunuto již v den otevření. V následujících dnech a týdnech se i další nemocní budou moci těšit na vysoce specializovanou péči v příjemném a bezinfekčním prostředí transplantační jednotky Interní hematologické a onkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…