FN Brno: Nový přístroj poskytuje na urologické klinice světový standard

12.10.2017 14:38

Od května letošního roku využívá Urologická klinika Fakultní nemocnice Brno nový přístroj na nitrotělní drcení močových kamenů – tzv. litotryptor. Fakultní nemocnice Brno tento přístroj obměnila již potřetí, naposledy se tak stalo před 12 lety. Extrakorporální litotryptor byl dodán společností HOSPIMED, spol. s r.o., za pořizovací cenu 16 801 713,94 Kč vč. DPH. Na Urologické klinice FN Brno se ročně uskuteční až 1000 litotrypsí (nitrotělních drcení močových kamenů), což svým počtem řadí toto pracoviště mezi významná nadregionální centra.

FN Brno: Nový přístroj poskytuje na urologické klinice světový standard
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Přístroj Piezolith 3000 Plus patří mezi nejmodernější technologie svého druhu na světě. Využívá automatickou navigaci zaměření konkrementu, rentgenové a sonografické zobrazení, vytváří vysoce účinné a exaktně zacílené piezoelektricky generované rázové vlny tlaku do 126 MP a energie do 140 mJ. Nový přístroj je mobilní, v případě potřeby je možné s ním provádět endourologické manipulace, zároveň je velice ekonomický, protože má dlouhou životnost a ve srovnání s jinými technologiemi (elektrohydraulicky či elektromagneticky generovanou rázovou vlnou) vyžaduje minimální údržbu. Použití této metody přináší pacientovi velký benefit minimální bolestivosti bez potřeby celkové anestezie.

Kameny močových cest představují poměrně časté onemocnění především u lidí v produktivním věku, snahou moderní medicíny je minimální invazivita zákroků tak, aby se doba rekonvalescence zkrátila a pacient se mohl co nejrychleji navrátit do běžného života. Metoda tzv. litotrypse je nejméně invazivní možností a jedná se o mimotělní drcení rázovou vlnou. Kámen je tedy rozdrcen uvnitř těla bez vnějšího zásahu, vniklá drobná drť a písek pak odcházejí spontánně.

Tato metoda je historicky relativně mladá, po konstrukci prvního prototypu litotryptoru německými inženýry se do klinické praxe dostala teprve počátkem 80. let minulého století, a to především díky zájmu a aktivitě amerických urologů v USA. Následně se rozšířila také v Evropě. Metodu litotrypse zavedl na Urologické klinice Fakultní nemocnice Brno současný přednosta prof. MUDr. Dalibor Pacík, CSc., který absolvoval v roce 1990 edukační program Fellowship on Endourology and ESW v Indianapolis, což bylo jedno ze tří pracovišť, která tuto metodu zaváděla v Americe jako první. Díky těmto poznatkům a kontaktům s americkými kolegy se Urologické klinice daří sledovat aktuální trendy v medicíně, zavádět nové poznatky do praxe a podílet se na mezinárodní vědecké spolupráci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…