FN Brno: Pacienti s lupénkou se nechali vyšetřit

25.10.2018 20:38

Pacienti léčící se s lupénkou mohli využít jedinečné příležitosti – nechat se vyšetřit v Dermatologickém centru Fakultní nemocnice v Brně v rámci Dne otevřených dveří.

FN Brno: Pacienti s lupénkou se nechali vyšetřit
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Dermatologické centrum Fakultní nemocnice v Brně je jedním z 18 specializovaných zařízení po celé České republice, kde jim může být biologická léčba předepsána.

Neustálé svědění, bolest, beznaděj a stres. Podobné pocity denně prožívají psoriatici – lidé trpící lupénkou. Toto onemocněním kůže trápí kolem 300 000 Čechů. Většina z nich není informována o všech možnostech léčby včetně moderní biologické léčby.

Při příležitosti blížícího se Světového dne lupénky 29. října mohli pacienti s psoriázou navštívit bez předchozího objednání Dermatologické centrum Fakultní nemocnice v Brně, nechat se vyšetřit a poradit, jak svou nemoc co nejlépe zvládnout. Akce byla určena především těm pacientům, kterým stávající léčba nezabírá, a kteří si chtějí nechat vyšetřit stav své kůže ve specializovaném centru.

Desítkám pacientů z Jihomoravského kraje by mohla pomoci zbavit se nepříjemných a život omezujících projevů lupénky biologická léčba. Nemocným však o ní často chybí informace. Ty mohli získat ve specializovaném dermatologickém centru Fakultní nemocnice Brno. „Řada lidí s psoriázou užívá pouze standardní léčbu (masti, fototerapie, koupele aj.). To, že jsou i jiné možnosti terapie, vůbec netuší. Jakmile se při běžném léčebném procesu stav pacienta nelepší, je třeba se svým dermatologem řešit možnost přestupu na jinou léčbu,“ říká MUDr. Olga Faustmannová, Ph.D., MBA z Dermatovenerologického oddělení Fakultní nemocnice Brno.

Psoriáza je imunitně podmíněné onemocnění, které postihuje pacienty různého věku. Je typická velkými červenými ložisky zbytnělé kůže. Ta se olupují, mohou i bolet. Nemoc se negativně promítá do sociálního a pracovního života pacientů. Podle reprezentativního průzkumu agentury GfK z roku 2016 84 % (v ČR 91 %) pacientů s psoriázou se setkalo s diskriminací nebo ponížením. Každému druhému pacientovi s lupénkou zasahuje nemoc do pracovního života. Z této skupiny celkem 18 (v ČR 21) % se obává, že ztratí svou práci, 14 (v ČR 15) % dostává úkoly s omezeným kontaktem s ostatními, z 23 (v Česku 28) % dotázaných si dělají kolegové v práci legraci a 38 (v ČR 44) % se necítí plně produktivní kvůli neustálému svědění kůže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…