FN Brno: První stabilizace zlomeniny páteře pomocí navigace Brainlab Spinal Navigation

12.12.2018 14:23

Za podpory vedení nemocnice a Kliniky úrazové chirurgie LF MU a FN Brno byla začátkem prosince 2018 poprvé ve Fakultní nemocnici Brno provedena stabilizace zlomeniny páteře pomocí navigace Brainlab Spinal Navigation.

FN Brno: První stabilizace zlomeniny páteře pomocí navigace Brainlab Spinal Navigation
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Operace probíhala pod vedením MUDr. Andreje Bilika, Ph.D. K navigované stabilizaci byl indikován pacient se zlomeninou krční páteře v segmentu C5/6 v terénu ankylozující spondylitídy (m. Bechtěrev). Po provedení skeletizace páteře a  peroperačním načtení referenčních bodů pomocí 3D C ramena byla instrumentace poraněného segmentu úspěšně provedena pomocí  Brainlab navigace bez nutnosti použití rentgenu. Tato navigace poskytla přesnější a bezpečnější zavedení šroubů s minimalizací rizika možného poranění anatomicky důležitých struktur na co nejmenší míru.

„Stabilizace páteře pomocí navigace poskytuje přesnější umístění šroubů a výrazně snižuje peroperační expozici rentgenovým zářením jak pro operační tým, tak i pro pacienta. Benefit a využití Brainlab Spinal Navigation je zejména u operací v anatomicky kritických oblastech, minimálně invazivních operačních výkonech, deformitách nebo nádorovém onemocnění páteře,“ uvádí MUDr. Andrej Bilik, Ph.D., z Kliniky úrazové chirurgie LF MU a FN Brno.

Základy dnešní techniky navigovaných stabilizací páteře můžeme hledat v principech intrakraniální bezrámové stereotaxie, která pro registraci používala snímání markerů z povrchu kůže. Snímání a registraci těchto markerů se začalo zkoušet i ve spondylochirurgii. Bohužel ale docházelo k významným nepřesnostem vzhledem k relativnímu pohybu mezi pohyblivým kožním povrchem a kostním podkladem a nasnímaný obraz páteře nebyl spolehlivý a přesný.

Navzdory tomuto počátečnímu neúspěchu se vývoj navigovaných stabilizací páteře nezastavil a již brzy se objevila účinná metoda registrace referenčních bodů. Jako referenční markery se k registraci začaly využívat anatomicky pevné body z dorzálních struktur páteře a záhy nahradily markery z povrchu kůže a poskytly spolehlivou registrační přesnost.

Jakmile byly vyřešeny problémy s registrační nepřesností, začala se popularita navigovaných stabilizací páteře zvyšovat. S vylepšenou technologií byly brzy vyvinuty systémy druhé generace CT a fluoroskopie a navigovaná stabilizace páteře si našla své místo a uplatnění i u těch nejsložitějších spinálních operacích, jako je například zavedení transartikulárních šroubů C1-C2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…