FN Brno: V pondělí se rozzáří Špilberk purpurově na podporu nedonošených dětí

14.11.2020 17:18

Neonatologické oddělení FN Brno společně se statutárním městem Brnem si letos opět připomenou Světový den předčasně narozených dětí. V pondělí 16. listopadu 2020 se hrad Špilberk stejně jako mnoho významných architektonických památek po celém světě zahalí do purpurové barvy.

FN Brno: V pondělí se rozzáří Špilberk purpurově na podporu nedonošených dětí
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Světový den předčasně narozených dětí, který připadá na 17. listopad, si klade za cíl upozornit na problematiku nedonošených dětí, jejich nelehkého vstupu do života a zároveň připomenout úsilí zdravotníků i rodičů o záchranu jejich života. Z důvodu státního svátku si jej v České republice připomínáme již o den dříve, tedy 16. listopadu.

Ve FN Brno se postaráme o 750 předčasně narozených dětí ročně

Celosvětově se předčasně narodí přibližně 15 milionů dětí za rok, to znamená více než každé desáté dítě. V České republice je to přes 9 000 dětí ročně, péče o ně je soustředěna do 12 perinatologických center. Neonatologické oddělení FN Brno je součástí největšího z nich. Ročně zde ošetří přes 6 000 novorozenců, z toho kolem 600 je nedonošených. Spolu s novorozeneckou JIP Pediatrické kliniky v Dětské nemocnici zajišťují péči o nezralé děti narozené nejen v Brně, ale i v celém jihomoravském regionu. Ve FN Brno je tak hospitalizováno asi 750 předčasně narozených novorozenců za rok.

Symbolickou barvou předčasně narozených dětí je purpurová, tedy barva králů a statečných bojovníků, do které se v tento den zahalí významné historické památky po celém světě. V Brně tak spatříme již počtvrté purpurový hrad Špilberk.

Hrad Špilberk bude nasvícen purpurovou barvou 16. listopadu 2020 od 17 do 02 hod. následujícího dne.

Do přípravy událostí připomínajících Světový den předčasně narozených dětí se personál novorozeneckých oddělení Fakultní nemocnice Brno zapojil letos již počtvrté. Veškeré akce organizuje spolek Neonatologie Brno, z. s., sdružující lékaře Neonatologického oddělení FN Brno a odd. 56 Pediatrické kliniky v Dětské nemocnici.

Kampaň ke Světovému dni předčasně narozených dětí 2020 zaštiťuje ředitel FN Brno prof. MUDr. Jaroslav Štěrba, Ph.D., a 1. náměstek primátorky města Brna Mgr. Petr Hladík.

V důsledku aktuálních epidemiologických opatření musely být některé akce u příležitosti Světového dne předčasně narozených dětí zrušeny, resp. se přesunuly do virtuálního prostoru:
Soutěž o nejlepší fotku purpurového Špilberku ZDE
Symbolický "Běh pro křehké bojovníky" ZDE

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…