FN Brno: Záložní nemocnici povedou týmoví hráči, povahou dobrodruzi

03.11.2020 21:20

S ohledem na současnou epidemiologickou situaci (Jihomoravský kraj drží republikové prvenství v počtu hospitalizovaných, v % pozitivní seniorní populace a je také na čelních místech v počtu nakažených zdravotníků) a predikci nárůstu počtu hospitalizovaných pacientů a s tím související očekávané vyčerpání lůžkových kapacit nemocnic, bude zapotřebí záložní nemocnice.

FN Brno: Záložní nemocnici povedou týmoví hráči, povahou dobrodruzi
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

FN Brno na sebe přebrala odpovědnost za kompletní logistiku nemocnice na brněnském výstavišti, která bude k dispozici v pavilonu G2. Musí tak zabezpečit smlouvy s pojišťovnami, personál, stravu, ochranné pomůcky, vybavení, IT techniku a další.

Řídícím týmem personálu bude skupina odborníků, kteří vyjíždí do oblastí zasažených nějakou katastrofou, tzv. Emergency Medical Team. „Lidé, kteří tvoří tým bez ohledu na to, jestli jsou to lékaři nebo zdravotní sestřičky, jsou z podstaty velmi aktivní, povahou dobrodruzi, a především týmoví hráči, což je předpoklad na úspěch při řešení nelehkých situací ať zde v České republice nebo kdekoliv na světě,“ říká vedoucí lékař EMT CZ a přednosta Kliniky úrazové chirurgie FN Brno MUDr. Milan Krtička, Ph.D.

Původně tým zastřešovala civilní ochrana Evropského společenství a následně byl přetvořen podle vzoru WHO na Emergency Medical Team CZ vedle dalších světových týmů. Český EMT je zastoupený širokým spektrem lékařských odborností, pokrývá kompletní základní obory medicíny od chirurgie, urgentní medicíny, přes gynekologii s porodnictvím, pediatrii, vnitřní lékařství až po infekční lékařství. Díky tomu je možné tým nasadit při řešení prakticky jakékoliv humanitární katastrofy. Tým disponuje špičkovým přístrojovým vybavením, může tak při nasazení kdekoli na světe nabídnout vyšetřovací metody úrovní srovnatelné jako v České republice.

Po stavební stránce jsou již na brněnském výstavišti dokončeny stavby kójí, nyní se bude záložní nemocnice vybavovat zdravotním materiálem. Ze Státních hmotných rezerv budou dodány postele, a FN Brno zajistí zdravotní přístroje. „Koncem týdne by už do nového prostředí mohli docházet první zdravotníci. Dobrovolníky přes Český červený kříž řeší koordinátor, tak aby byla efektivita procesu co největší. Tým 6 lékařů a 18 sester z EMT je připravený pečovat o prvních sto pacientů, pokud se bude kapacita zvyšovat, pak bychom žádali o pomoc týmy ze zahraničí. Svoji účast nám přislíbily týmy z Polska a Německa,“ dodává Krtička.

Záložní nemocnice by měla být k dispozici od 9. listopadu, pokud by však bylo potřeba, může FN Brno její přípravy urychlit až o 3 dny. První pacienty by si mohla nemocnice přebírat už koncem týdne, tedy v pátek 6. listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…