FN Brno dokončila zateplení staré funkcionalistické zástavby

20.01.2020 16:58

Fakultní nemocnice Brno dokončila v lednu 2020 zateplení staré zástavby areálu Bohunice, které významným způsobem přispělo k lepšímu komfortu pro pacienty. Velkým pozitivem je ale i zlepšení podmínek zaměstnancům FN Brno a zároveň zvýšení energetických úspor těchto pracovišť.

FN Brno dokončila zateplení staré funkcionalistické zástavby
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Stavební práce začaly na konci roku 2018. Jednalo se o investici ve výši 163,1 mil. Kč (z toho dotace činily 146,8 mil. Kč). Zhotovitelem akce byla firma Metrostav, a.s. Vzhledem k tomu, že se jedná o funkcionalistickou památku, byla realizace prováděna pod dohledem památkářů a všechny prvky prošly schvalovacím procesem.

Rekonstrukce zahrnovala všech šest objektů ve staré zástavbě – pavilony A - F. Budovy tvoří funkcionalistický stavební komplex podle návrhu Oskara Pořízky z let 1933/1934, který představuje hodnotnou architektonickou a urbanistickou památku. Při rekonstrukci došlo k výměně všech oken, vstupních dveří a světlíků, v suterénu byly provedeny sanace vlhkosti, fasáda byla zateplena minerální vatou, zábradlí a ostatní zámečnické prvky byly repasovány nebo nahrazeny novými. Střešní plášť má novou skladbu v souladu s energetickým auditem. Výsledná podoba odpovídá původnímu vzhledu.

Cílem stavebních úprav bylo snížení energetické náročnosti budov prostřednictvím energeticky výhodnějšího pláště budovy. Původní stavební konstrukce budov nesplňovaly požadavky současných norem a vyhlášek a byly hodnoceny jako velmi nehospodárné. Navržené řešení přinese předpokládanou úsporu energie na vytápění ve výši 1,745 GWh/rok, tedy okolo 1,5 mil. Kč/rok. Na stavbu byly přiznány jak státní dotace (SFŽP), tak evropské včetně státního rozpočtu.

Historie staré zástavby FN Brno – areál Bohunice

Mezi lety 1932 – 1934 byl vybudován na kopci v jižní části města Brna chorobinec a v následujícím roce 1935 byl dokončen i starobinec. To byl základ dnešní celé velké Fakultní nemocnice Brno. Projekt sociálních ústavů charakterizovala snaha o maximální funkční účelnost a ekonomii provozu a současně o pohodlí pro pacienty, jejich spojení s přírodou, sluncem a čerstvým vzduchem. Urbanistický koncept, založený na účelném půdorysu ve tvaru písmene H, dokládá architektovo studování obdobných staveb v zahraničí (viz např. starobinec ve Frankfurtu nad Mohanem). Stará zástavba byla vystavena ve funkcionalistickém stylu a svůj osobitý ráz si zachovala dodnes.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…