FN Brno má své specializované centrum pro léčbu závislosti na tabáku a nikotinu

10.08.2022 7:34 | Tisková zpráva

Závislost na tabáku a nikotinu je nemoc, která se dá léčit a vyléčit. V našem Centru jsme k dispozici kuřákům, kteří chtějí přestat, ale nedovedou se závislosti sami zbavit.

FN Brno má své specializované centrum pro léčbu závislosti na tabáku a nikotinu
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Těmto kuřákům dokážeme poskytnout účinnou léčbu. Základem úspěšné léčby je pevná, svobodná vůle začít nový život bez nikotinu. 

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

V naší populaci je přes 2 miliony kuřáků, na nemoci způsobené kouřením v České republice umírá přes 15 tisíc lidí ročně, to také znamená, že každé páté úmrtí je způsobeno kouřením. Kuřáci umírají nejvíce na kardiovaskulární a nádorová onemocnění. Na léčbě nemocí způsobených kouřením se podílí všechny profese klinické medicíny. Statistiky dokládají, že pomoc odborníka je při odvykání velmi důležitá, jen 4% kuřáků přestanou kouřit sami, s dostatečně intenzivní odborně vedenou léčbou se její úspěšnost až desetinásobně zvyšuje.

Kouření je z 90% příčinou rakoviny plic, tabákový kouř obsahuje 5000-6000 chemických látek s různou mírou toxicity. 100 z nich jsou Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny uznány jako lidské karcinogeny. Pokud člověk kouří 20 cigaret denně po dobu 20ti let, má riziko vzniku rakoviny plic více než dvacetinásobně zvýšené oproti nekuřákům. Rakovina plic je většinou léčbou špatně ovlivnitelné onemocnění, pokud není diagnostikována v počátečních stádiích. Drtivá většina takto nemocných navzdory všem moderním možnostem léčby do 2 let umírá. Zhoubnému nádoru plic v ČR podlehne více než 5000 lidí ročně. Přitom po 10 letech nekouření se riziko vzniku rakoviny plic snižuje o polovinu.

A nejde jen o rakovinu plic, kouření má vliv na celkové zdraví člověka. Polovina kuřáků si touto závislostí zkracuje život průměrně o 15 let. U mladých kuřáků, kteří kouří více než 20 cigaret denně, je riziko vzniku akutního srdečního infarktu 5,6x vyšší než u stejně starých nekuřáků. U mladých žen kuřaček užívajících hormonální antikoncepci je riziko vzniku akutního srdečního infarktu více než dvacetinásobně zvýšené a riziko vzniku cévní mozkové příhody je více jak sedmi násobně vyšší oproti nekuřačkám. Po 1 roce nekouření je riziko vzniku akutního infarktu myokardu o 1/2 nižší než u kuřáků, po 5 letech nekouření se riziko vzniku infarktu a cévních onemocnění snižuje téměř na úroveň nekuřáka. Kouření také urychluje vznik cukrovky, spolupodílí se na rozvoji vředové choroby žaludku a dvanácterníku. WHO klasifikuje závislost na tabáku jako duševní poruchu. Mezi kuřáky je více lidí s depresemi ve srovnání s nekuřáky.  

Výčet zdravotních komplikací není jediným důvodem, proč přestat kouřit. Významný aspekt je i ekonomický. Těžký kuřák, který zvládne 2 krabičky za den, prokouří za rok 70 tisíc Kč, takový kuřák za svůj život prokouří v přirovnání například polovinu rodinného domu.

„Kuřáci, kteří dospějí k vážnému rozhodnutí se závislosti zbavit, mají k dispozici odborníka, který je odvykacím procesem provede. Zúročit se mohou i jejich předchozí neúspěšné pokusy, kdy mají možnost se poučit ze svých nezdarů,“ říká vedoucí Centra ambulance pro léčbu závislosti na tabáku MUDr. Irena Opletalová. „Léčba v našem Centru je hrazena ze zdravotního pojištění, zahrnuje psychobehaviorální intervenci a farmakologickou podporu,“ doplňuje Opletalová. Důvody, proč někteří lidé nechtějí přestat kouřit, mohou být v nedostatku informací o negativních účincích užívání tabáku, obavy z nepříjemných abstinenčních příznaků nebo demotivace z předchozích neúspěšných pokusů.

Ambulance pro léčbu závislosti na tabáku
Ordinační doba: pá 8.00-15.30,
MUDr. Irena Opletalová - 532 232 562

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…