FN Brno vychází vstříc zájmu celých skupin. Darovat krev můžete z pohodlí kanceláře

18.02.2021 16:14

Krevní transfuze jsou stále zapotřebí, koronavirus ostatní nemoci a operace v poslední době upozadil, ale rozhodně nevymýtil.

FN Brno vychází vstříc zájmu celých skupin. Darovat krev můžete z pohodlí kanceláře
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Ochota lidí darovat krev je ale nyní mnohdy narušena obavou z návštěvy nemocnice v době epidemie. FN Brno se proto rozhodla vyjíždět odebírat krev přímo na pracovištích větších firem, které nabídly nemocnici svou pomoc. 

Anketa

Jste pro otevření obchodů?

66%
34%
hlasovalo: 8991 lidí

Jde o první výjezdní odběr FN Brno a pravděpodobně je ve svém formátu unikátní. V České republice podobné odběry v terénu praktikuje například Ústřední vojenská nemocnice, která má k dispozici i speciálně uzpůsobený odběrový autobus, což je dáno specifickým zaměřením potřeby Armády ČR. „Výjezdní odběry nemají v České republice velkou tradici zejména z toho důvodu, že síť odběrových míst je velmi hustá a možnost darovat krev je lidem obecně dostupná. Zcela jiná je situace v USA a v dalších zemích, kde je tento způsob odběrů krve běžný. Světová pandemie vnesla do života společnosti zcela nové skutečnosti, kterým je nutné se pružně přizpůsobovat a ne čekat, až se věci vrátí do původních kolejí,“ říká primářka Transfúzního a tkáňového oddělení FN Brno MUDr. Hana Lejdarová.  
   
Řada firem upřednostňuje práci z domu nebo se zaměstnanci ve firmě střídají. Což je i případ pojišťovací makléřské společnosti RENOMIA, kam ve čtvrtek 18. února FN Brno poprvé vyjede krev odebírat. Dárci přijdou ve dvou skupinách, podle pracovních týmů, tak aby se nepotkali. Celkem je přihlášených 28 dárců, z toho 24 jich daruje krev poprvé, někteří se tak rozhodli na základě zkušeností svých kolegů, což je velká motivace. „Současná pandemická situace úplně nenahrává zejména prvodárcovství. Ti, kteří o darování krve uvažovali, se rozhodli to ještě odsunout na pozdější dobu. Nemocnice ale krev nutně potřebují, proto jsme se rozhodli vyjít zejména velkým a středním organizacím vstříc a nabídnout z pohledu dárce krve pohodlnější a časově méně náročnou formu odběru přímo v zaměstnání. Pro začátek plánujeme přibližně dva takové výjezdní odběry do měsíce, zájem ze strany firem v Brně je,“ doplňuje primářka TTO, s tím, že do budoucna se počítá i s anglicky mluvícími dárci, protože v Brně je řada mezinárodních firem.  
   
Prakticky bude odběr vypadat tak, že budou na pracovišti přítomny 3 sestry, lékařka a sanitářka. Na jedné sestře bude příjem v evidenci, druhá odebere vzorek krve k posouzení, zda je dárce vhodný a může se přistoupit k samotnému odběru. Sanitářka nachystá odběrový vak, předá potvrzení dárcům a pak už se o hladký průběh postará odběrová sestra. Do firmy doveze FN Brno dvě odběrová křesla, takže může být krev odebrána dvěma dárcům najednou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…