FN Hradec Králové: Lékaři provedli za deset let na 300 katetrových implantací aortální chlopně

31.01.2019 11:45

Lékaři I. interní kardioangiologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové, kteří v lednu 2009 provedli první katetrovou implantaci aortální chlopně, uskutečnili za 10 let celkem 300 těchto zákroků. Metoda, která je určena především pro pacienty starší 75 let, je výrazně šetrnější než klasická operace.

FN Hradec Králové: Lékaři provedli za deset let na 300 katetrových implantací aortální chlopně
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

„Původně byla tato metoda určena především pro neoperovatelné pacienty, její výhodou například je, že pacient nemusí podstoupit celkovou anestezii,“ uvedl přednosta kliniky doc. MUDr. Josef Šťásek Ph.D. Zatímco po klasické operaci aortální chlopně zůstávají pacienti v nemocnici zhruba dva týdny, po implantaci mohou nemocnici opustit po zhruba čtyřech či pěti dnech a jejich rekonvalescence je výrazně rychlejší.

Katetrovou implantaci aortální chlopně používají lékaři při léčbě stenózy (zúžení) aortální chlopně, což je nejčastější chlopenní vada u lidí vyššího věku, která je ohrožuje na životě. V současné době tuto metodu používá zhruba desítka pracovišť v České republice. Podle odborníků bude počet těchto zákroků nadále narůstat, jedním z důvodů bude stárnutí populace. „Přepokládáme, že do budoucna by bylo možné použít obdobné metody i na jiné chlopně,“ uvedl docent Šťásek.

Implantace aortální chlopně bude jedním z témat 13. ročníku odborného semináře Rokitanského den, který se 13. února uskuteční ve Výukovém centru LF UK v areálu FN HK. Příznaky aortální stenózy se u pacientů projevují postupně, jedná se například o zadýchávání při námaze nebo bolestí na hrudi. Podezření na toto onemocnění může vzniknout při poslechu srdce, případnou aortální stenózu odhalí ultrazvukové vyšetření srdce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…