FN Hradec Králové: Stoupá počet pacientů, kteří potřebují sociální intervenci

05.05.2023 10:01 | Tisková zpráva

V posledních letech narůstá počet pacientů hospitalizovaných ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, kteří potřebují pomoc při zajištění péče po jejich propuštění z nemocnice. Současně také stoupá počet komplikovaných případů, kdy je zajištění sociální péče náročné. Pomoc pacientům poskytuje Oddělení sociální péče FN HK a jeho úkolem je pomáhat pacientům nemocnice a jejich blízkým řešit negativní sociální důsledky, které s sebou nemoc přináší a které nejsou schopni zvládnout sami nebo za pomoci svých blízkých. Oddělení na řešení spolupracuje s dalšími institucemi a organizacemi, ať jsou to terénní sociální i zdravotní služby či pobytové služby.

FN Hradec Králové: Stoupá počet pacientů, kteří potřebují sociální intervenci
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

„Zatímco například v roce 2008 naše oddělení zajišťovalo sociální péči pro cca 2500 pacientů, v roce 2019 to bylo už přes 4500. Celkové počty mírně klesly v době pandemie COVID-19, ale stále se jednalo v obou letech o přibližně 3600 pacientů, u kterých bylo nutné různou sociální péči zajistit. Nyní už ale počet zajišťovaných pacientů opět narůstá“ uvedla vedoucí oddělení sociální péče FN HK Ludmila Němcová.

Na oddělení pracuje celkem 13 zaměstnankyň, z toho některé na zkrácené úvazky.  Na jednotlivých pracovištích nemocnice zajišťují kontakty s pacienty, kteří budou péči potřebovat. „Nejrůznější pomoc poskytujeme širokému spektru pacientů, od těch nejmenších až po seniory, spolupracujeme s úřady, jednotlivými provozovateli zdravotních a sociálních služeb a s celou řadou institucí státních, neziskových i soukromých, které působí v této oblasti. Spolupracujeme s úřady při zajištění dětí, kde je např. podezření na zanedbání péče. Sociální intervence se dostává chronicky nemocným pacientům, onkologicky nemocným lidem i lidem s psychiatrickou diagnózou. Velkou skupinou jsou seniorští pacienti. Rodiny bývají občas zaskočeny, že jejich blízký – senior již po úrazu či nemoci není tak soběstačný jako býval dříve. Neumí se v této situaci zorientovat a od toho jsme tu my, abychom jim pomohli a poradili jak hledat přijatelné řešení,“ uvedla. Pracovnice oddělení se občas setkávají také s nereálnými požadavky ze strany jak pacientů, tak rodinných příslušníků, které není možné zajistit.

Další skupinou pacientů, kterým oddělení pomáhá, jsou ti, kteří se pokouší léčit svou závislost na návykových látkách, i lidé žijící na ulici, kteří se nemají po hospitalizaci kam vrátit, často jsou bez prostředků a s nárokem pouze na existenční minimum. „Snažíme se pomoci i těmto lidem, často se však vrací ke svému původnímu životnímu stylu, máme k dispozici i malý sociální šatník pro případ, že tito pacienti nemají svůj oděv funkční při odchodu z nemocnice, “ dodala.

Zdravotně sociální a sociální pracovnice pomáhají pacientům například s žádostmi o příspěvky, s žádostmi o zajištění místa v léčebnách dlouhodobě nemocných, hospici, domlouvají dle ordinace lékaře docházku agentur domácí ošetřovatelské péče do domácnosti pacienta, poskytují kontakty na pečovatelské a další sociální služby.  Složité bývá někdy i zajištění kompenzačních pomůcek pro pacienty, kteří z nemocnice míří do domácí péče. „Někdy v regionu není možné požadovanou pomůcku zajistit, tak se snažíme díky našim kontaktům rodinám pomoci a získat pomůcku klidně z jiného kraje,“ doplnila vedoucí Němcová s tím, že je zmíněna jen část činností, které oddělení zajišťuje. „Naším cílem je pomoci pacientům a jejich blízkým zvládnout vzniklé negativní sociální důsledky v rozsahu, který nám systém umožňuje“ dodala.

Bližší informace o práci Oddělení sociální péče FN HK je možné najít ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…