FN Hradec Králové: Systém pro monitorování poruch chůze vyhrál jednu z kategorií soutěže Czech DIGI@MED Award 2022

01.12.2022 20:29 | Tisková zpráva

Výsledek výzkumu lékařů z Fakultní nemocnice Hradec Králové zaměřený na systém monitorování poruch chůze u neurologických pacientů zvítězil v kategorii DATA letošního ročníku soutěže Czech DIGI@MED Award, která propojuje svět medicíny a digitálních technologií.

FN Hradec Králové: Systém pro monitorování poruch chůze vyhrál jednu z kategorií soutěže Czech DIGI@MED Award 2022
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Výzkum doc. MUDr. Oldřicha Vyšaty, Ph.D. z Neurologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové, na kterém spolupracovali také přednosta kliniky prof. MUDr. Martin Vališ, Ph.D., FEAN, lékař kliniky MUDr. Ondřej Dostál a také Ing. Jiří Mošna, MBA, RTTP z Centra transferu biomedicínských technologií, je zaměřen na vytvoření systému pro objektivní hodnocení závažnosti poruch chůze neurologických pacientů a vývoj těchto poruch v čase.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí

„Systém spojuje chytré pohybové senzory se zpracováním výstupů z těchto senzorů pokročilými algoritmy pro strojové učení mělkých a hlubokých neuronových sítí a předáním srozumitelných a užitečných informací ošetřujícímu lékaři, pacientovi nebo jeho blízkým,“ uvedl k projektu doc. Vyšata.

V současnosti na trhu dostupná řešení, která by byla použitelná k tomuto účelu, jsou složitá, nákladná a také technicky náročná, proto se nyní hledají cesty jak technologii hradeckých lékařů uvést na trh. Na tuto technologii byla v červenci 2021 podána česká patentová přihláška a o rok později mezinárodní patentová přihláška. Existence systému monitorujícího poruchy chůze je důležitá, protože tyto potíže jsou častou příčinou pádů a zranění. Protože jde o chronické obtíže, zatěžují ekonomicky i časově zdravotní systém a výrazně zhoršují kvalitu života pacientů.

Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo celkem 19 projektů, což je o 100 procent více než byl počet přihlášených v roce 2021. Bližší informace o soutěži a oceněných v dalších kategoriích je možné najít ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…