FN Hradec Králové: Systém pro monitorování poruch chůze vyhrál jednu z kategorií soutěže Czech DIGI@MED Award 2022

01.12.2022 20:29 | Tisková zpráva

Výsledek výzkumu lékařů z Fakultní nemocnice Hradec Králové zaměřený na systém monitorování poruch chůze u neurologických pacientů zvítězil v kategorii DATA letošního ročníku soutěže Czech DIGI@MED Award, která propojuje svět medicíny a digitálních technologií.

FN Hradec Králové: Systém pro monitorování poruch chůze vyhrál jednu z kategorií soutěže Czech DIGI@MED Award 2022
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Výzkum doc. MUDr. Oldřicha Vyšaty, Ph.D. z Neurologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové, na kterém spolupracovali také přednosta kliniky prof. MUDr. Martin Vališ, Ph.D., FEAN, lékař kliniky MUDr. Ondřej Dostál a také Ing. Jiří Mošna, MBA, RTTP z Centra transferu biomedicínských technologií, je zaměřen na vytvoření systému pro objektivní hodnocení závažnosti poruch chůze neurologických pacientů a vývoj těchto poruch v čase.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17938 lidí

„Systém spojuje chytré pohybové senzory se zpracováním výstupů z těchto senzorů pokročilými algoritmy pro strojové učení mělkých a hlubokých neuronových sítí a předáním srozumitelných a užitečných informací ošetřujícímu lékaři, pacientovi nebo jeho blízkým,“ uvedl k projektu doc. Vyšata.

V současnosti na trhu dostupná řešení, která by byla použitelná k tomuto účelu, jsou složitá, nákladná a také technicky náročná, proto se nyní hledají cesty jak technologii hradeckých lékařů uvést na trh. Na tuto technologii byla v červenci 2021 podána česká patentová přihláška a o rok později mezinárodní patentová přihláška. Existence systému monitorujícího poruchy chůze je důležitá, protože tyto potíže jsou častou příčinou pádů a zranění. Protože jde o chronické obtíže, zatěžují ekonomicky i časově zdravotní systém a výrazně zhoršují kvalitu života pacientů.

Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo celkem 19 projektů, což je o 100 procent více než byl počet přihlášených v roce 2021. Bližší informace o soutěži a oceněných v dalších kategoriích je možné najít ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …