FN Hradec Králové dosud použila CAR-T terapii u čtyř pacientů, další připravuje

14.07.2022 12:15 | Tisková zpráva

Fakultní nemocnice Hradec Králové, která v říjnu loňského roku aplikovala u první pacientky při léčbě difuzního B – velkobuněčného lympfomu unikátní technologii CAR-T, využila tuto metodu již u čtyř pacientů.

FN Hradec Králové dosud použila CAR-T terapii u čtyř pacientů, další připravuje
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Všichni pacienti léčbu zvládli, u dvou již kontroly prokázaly, že léčba je úspěšná, u zbývajících se na výsledky ještě čeká. Do konce roku plánuje nemocnice tuto metodu použít u několika dalších pacientů.

První pacientce podali specialisté v hradecké nemocnici CAR-T terapii v říjnu loňského roku. Čtyřiasedmdesátiletá pacientka s onkologickým onemocněním bojovala čtrnáct let, absolvovala chemoterapie, ozařování i biologickou léčbu, nemoc se však po určitých obdobích vracela. „Já se cítím velice dobře, dělám všechno a myslím si, že tuto léčbu mohu každému doporučit. Na to jak jsem se strašně obávala všeho možného, co se mi může stát nebo nestát, a jak to budu snášet, tak se cítím dobře a každému doporučuji, aby se nevzdával, protože já se také nevzdávám,“ uvedla žena, která nyní může podle svých slov fungovat jako zcela zdravý člověk, do nemocnice přichází na kontrolu jednou za tři měsíce.

Doc. MUDr. David Belada, Ph.D., primář a současně vedoucí lékař CAR-T programu na IV. interní hematologické klinice FN HK, uvedl, že u pacientky se podání této terapie zvažovalo již v roce 2020, kdy by ji podali specialisté v Praze. Podání se odložilo kvůli nevyhovujícímu zdravotnímu stavu pacientky a také jejímu nesouhlasu. „Nakonec se její stav zlepšil a my začali s aplikací terapie v Hradci Králové, takže pacientka souhlasila a celý proces prošla s minimálními komplikacemi, lymfom úplně vymizel a po měsících od aplikace je možné říci, že šance na uzdravení je obrovská,“ uvedl primář Belada s tím, že nemocnice již má vytipované další pacienty, pro které je tato metoda vhodná.

Technologie CAR-T díky genetické úpravě T-lymfocytů umožňuje imunitním buňkám pacienta léoe bojovat s difuzním velkobuněčným T-lymfocytem, do budoucna se předpokládá další rozvoj této metody i na další indikace. V České republice tuto terapii nabízí pacientům čtveřice nemocnic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…