FN Hradec Králové zavedla novou metodu náhrad mitrálních chlopní

25.02.2022 12:47 | Tisková zpráva

Komplexní kardiovaskulární centrum ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, konkrétně I. interní kardioangiologická klinika FN HK a Kardiochirurgická klinika FN HK, začalo používat novou moderní metodu náhrady mitrální chlopně. Za použití systému Tendyne, který byl v České republice poprvé použit v listopadu 2020, byla provedena úspěšná náhrada této chlopně u dvou pacientů. Oba již byli propuštěni do domácího ošetřování. Nová metoda je určena pro pacienty v pokročilém věku nebo s tak závažnými přidruženými onemocněními, že by operace klasickým způsobem byla buď neproveditelná nebo vysoce riziková.

FN Hradec Králové zavedla novou metodu náhrad mitrálních chlopní
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

„Nově zavedená metoda je určena pro pacienty, jejichž stav neumožňuje provést operaci klasickým způsobem, představuje mírnější zátěž pro organismus a přináší také rychlejší rekonvalescenci,“ uvedl přednosta Kardiochirurgické kliniky FN HK prof. MUDr. Jan Vojáček, Ph.D. Na operaci se podílel tým odborníků Komplexního kardiovaskulárního centra FN HK.

Lékaři nyní plánují další dvě operace pacientů, v tomto roce chtějí provést zhruba desítku náhrad mitrálních chlopní touto metodou. Klasická náhrada mitrální chlopně, se provádí přes hrudník, vyžaduje připojení pacienta na mimotělní oběh a zpravidla tak i delší rekonvalescenci pacientů. Nově zavedená metoda se provádí malým řezem na levé straně hrudníku bez nutnosti připojení pacienta na mimotělní oběh. „Zavedení této novinky považujeme za velmi důležité, protože nyní ve FN HK můžeme využít při léčbě našich pacientů s chlopenními vadami kompletní spektrum kardiochirurgických i katetrizačních výkonů,“ doplnil profesor Vojáček.

Mitrální chlopeň je jednou ze čtyř chlopní, které zajišťují správný směr toku krve v srdci. Při takzvané nedomykavosti této chlopně dochází k poruchám toku krve a u pacientů se objevuje dušnost, únava, kašel či rychlý a nepravidelný puls nebo bolesti na hrudi, především při zvýšené námaze. V konečné fázi, pokud není přistoupeno k léčbě, vede toto onemocnění k nezvratnému poškození srdce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…