FN Olomouc je hlavním partnerem mobilního hospice Nejste sami

13.10.2018 22:26

Pomáhají dětským i dospělým pacientům, kteří trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém stádiu. Zlepšují kvalitu jejich života, ale především jim umožňují strávit poslední dny a týdny v jejich nejpřirozenějším prostředí, tedy doma.

FN Olomouc je hlavním partnerem mobilního hospice Nejste sami
Foto: fnol.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Olomouc - logo

Členové multidisciplinárního týmu olomouckého mobilního hospice Nejste sami uplatňují myšlenku domácí paliativní péče v praxi již od roku 2016. Fakultní nemocnice Olomouc je od počátku hlavním partnerem tohoto nestátního zdravotnického zařízení. Připomínáme si to při příležitosti Světového dne hospice a paliativní péče, který připadá na sobotu 13. října.

Organizace poskytuje nepřetržitou mobilní specializovanou paliativní péči v Olomouci a v jejím čtyřicetikilometrovém okolí. „Nabízíme profesionální lékařské a sesterské zajištění umírajícím dospělým i dětem v přirozeném rodinném prostředí, v kruhu svých nejbližších. Jedním z předpokladů však je, aby jeden z příbuzných či blízkých v rodině byl připraven převzít odpovědnost za celodenní péči o pacienta,“ přiblížila Mgr. Kateřina Tichá, ředitelka mobilního hospice Nejste sami.

Vysoce kvalifikovaný tým sestávající z lékařů, zdravotních sester, psychologů či sociálních pracovníků, zajišťuje všechny základní činnosti při péči o nemocné a poskytuje také poradenství, které rodině usnadní prožití obtížného životního období. „Naše mobilní specializovaná paliativní péče zahrnuje od léčby a kontroly bolesti, zajištění příjmu tekutin a výživy a ošetřování ran nebo péče o permanentní katetry přes psychickou a duchovní podporu klienta a jeho rodiny až po zapůjčení kompenzačních pomůcek za úhradu. K dispozici je přitom naše pohotovostní non-stop služba, která je schopna vyjet k pacientovi i mimo plánované návštěvy,“ vyjmenovala některé služby Mgr. Tichá.

Fakultní nemocnice Olomouc v čele s ředitelem prof. MUDr. Romanem Havlíkem, Ph.D. projekt mobilního hospice od počátku podporuje. „Myšlenka pomoci pacientům v terminálním stádiu v domácím prostředí a v rodinném kruhu je mi velmi blízká. Mobilní paliativní péče totiž pomáhá nejen pacientům samotným, nýbrž také rodinám, které chtějí strávit poslední chvíle s blízkým nemocným přímo v prostředí jejich domova. Osobně považuji za přirozené trávit poslední dny života doma mezi svými nejbližšími,“ vysvětlil ředitel největšího zdravotnického zařízení v kraji. Podpora aktivit hospice Nejste sami ze strany FN Olomouc přitom získala i podobu listiny o vzájemné spolupráci. „V našem týmu navíc můžeme počítat s pomocí některých lékařů fakultní nemocnice. Například primář Novorozeneckého oddělení Lumír Kantor je garantem paliativní péče o děti,“ pochvalovala si Kopřivová. „Považujeme umírání za přirozený proces. Chceme pozitivně ovlivnit kvalitu života pacienta, zajistit jeho důstojnost a zmírnit utrpení,“ uzavřela ředitelka Tichá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…