FN Ostrava: Závěry auditu poukazují na závažná systémová pochybení

14.07.2018 17:35

Audit poukazuje mj. na pochybení s negativními finančními dopady pro Fakultní nemocnici Ostrava. Zadání tohoto auditu bylo jedním z prvních manažerských rozhodnutí nového ředitele Fakultní nemocnice MUDr. Evžena Machytky, Ph.D.

FN Ostrava: Závěry auditu poukazují na závažná systémová pochybení
Foto: fno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Ostrava - logo

„Realizace důkladného auditu byla z mé strany logickým rozhodnutím ve chvíli, kdy jsem převzal klíčovou zodpovědnost za vedení a chod tohoto významného zdravotnického zařízení s téměř pětimiliardovým ročním rozpočtem a začal jsem mapovat rozhodovací a řídící procesy v rámci FNO nastavené předchozím ředitelem panem Němečkem” uvádí Evžen Machytka a dodává: „Audit se zaměřil především na nejdůležitější ekonomické procesy a diagnostické činnosti ve Fakultní nemocnici Ostrava”.

Závažná pochybení byla konstatována v oblasti farmakoekonomiky a laboratorní diagnostiky. V těchto oblastech audit konstatoval absenci kontrolních mechanismů a upozorňuje v těchto oblastech na zásadní systémové chyby v nastavení řídících a kontrolních procesů. Díky tomu mohly existovat nestandardní postupy a mohlo i docházet k selhání jednotlivců, kteří jako zaměstnanci nedodržovali vnitřní předpisy FNO.

Závěry auditu konstatují závažný střet zájmů u některých řídících pracovníků Fakultní nemocnice Ostrava. Z tohoto důvodu byli s okamžitou platností odvoláni z funkce přednosta Ústavu soudního lékařství FNO a přednosta Interní kliniky FNO. Dočasně tyto pracoviště povedou jejich zástupci. Rovněž byly částečně omezeny pravomoci několika dalším pracovníkům Fakultní nemocnice Ostrava. „Výsledky auditu a závažná pochybení, na která audit upozorňuje, nás přiměly k těmto personálním opatřením. Vzniklou situaci i následná nápravná opatření se budeme snažit řešit systémově v souladu se závěrečnými doporučeními auditu”, dodává ředitel FNO Evžen Machytka.

Audit ve Fakultní nemocnici v Ostravě, jako nejvýznamnějším poskytovateli zdravotní péče v Moravskoslezském kraji, probíhal od dubna do června 2018 a prováděla ho auditorská společnost Deloitte Advisory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…