„Na sběru a konzumaci hub jsou nebezpečné dvě věci. Tou první je špatné skladovaní a nedostatečná úprava hub, které mohou způsobit zejména gastrointestinální potíže - průjem a zvracení po jejich požití. U mladých pacientů většinou nehrozí žádné závažné komplikace, starší osoby - vzhledem k riziku rozvoje dehydratace - přijímáme na 24-48 hodin k infusní léčbě a monitoraci životních funkcí. Jde o relativně málo závažnou komplikaci, naštěstí se právě s ní potkáváme nejčastěji,“ sdělil MUDr. Aleš Průcha, vedoucí Metabolické jednotky intenzivní péče II. interní kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a LF MU.
Druhou nebezpečnou věcí je požití primárně jedovatých hub, kterých je celá řada a obsahují velkou škálu toxinů. Z nich některé způsobují opět „pouze“ gastrointestinální potíže (například hřib satan, nebo většina hub obsahujících termolabilní toxiny, které po rozkrojení modrají, ale adekvátně dlouhou tepelnou úpravou se inaktivují). „Problém nastane, když se tyto houby suší nebo ošetří jen krátkou tepelnou úpravou. Poté se velmi záhy objevují průjmy a zvracení, které ale opět nezpůsobí žádné závažné komplikace,“ doplnil Aleš Průcha.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva