FNUSA: Lékárna jako první v ČR ověřila a zneplatnila vydané balení léčivého přípravku

29.06.2018 14:23

Včera, tj. 28.6.2018 Nemocniční lékárna Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně jako první v ČR ověřila a zneplatnila vydané balení léčivého přípravu v souladu s Protipadělkovou směrnicí, a to v rámci pilotního projektu, do kterého je zapojena spolu s dalšími 16 nemocničními lékárnami, 4 lékárnami veřejnými, 2 lékárenskými řetězci, 8 výrobci a 6 zástupci distribuce.

FNUSA: Lékárna jako první v ČR ověřila a zneplatnila vydané balení léčivého přípravku
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

Protipadělková směrnice (FMD, Falsified Medicines Directive) je platná pro celou Evropu od 9.2.2019. „V lékárnách – veřejných i nemocničních – bude docházet k nárůstu práce a zdržení při výdeji, zejména při výdeji velkého počtu balení v nemocnicích,“ sdělil Martin Šimíček, lékárník Nemocniční lékárny FNUSA.  V čem tedy spočívá náročnost? Každé jednotlivé balení bude mít povinně svůj unikátní kód a lékárník musí každé balení při výdeji online ověřit, že se nejedná o padělek, a následně zneplatnit, tedy zamezit opakovanému vydání.

V rámci testování bylo včera vydáno první balení ověřené v tomto v novém systému.

„Ověřili jsme propojení na úložiště a vydali pacientce balení s ochranným prvkem – 2D kódem, zároveň bylo přes internet ověřeno, že se nejedná o padělek,“ dodal Martin Šimíček.

„Nyní lékárníky v rámci pilotního projektu čeká testování, na základě kterého bude nutné odhadnout, jak bude administrativně náročné pro pracovníky lékárny samotné ověření, především léčivých přípravků pro hospitalizované pacienty,“ informoval Martin Pavlík, ředitel FNUSA. „Po zavedení eReceptů nás tedy čeká další úprava činnosti lékárníků a ostatního personálu lékárny. V následujících měsících bude nutné vyhodnotit, jak bude nutné posílit personál lékárny, aby péče o pacienty zůstala zajištěna. Zároveň bude probíhat testování hardware potřebného pro zpracování velkého počtu vydaných balení,“ zakončil Šimíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…