FNUSA: Po umělé lopatce další unikátní operace svatoanenských ortopedů

19.07.2018 10:59

Dne 12. 7. 2018 byla ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně na I. ortopedické klinice provedena další unikátní operace nejen v ČR, ale v celém bývalém Východním bloku Evropy. Třiadvacetiletému pacientovi byla v rámci jedné operace, která trvala téměř šest hodin, odstraněna ze dvou třetin stehenní kost s nádorem včetně některých měkkých tkání a svalů. Následně byla provedena náhrada kolenního kloubu a speciální ukotvení endoprotézy ve zbytku stehenní kosti, čímž byl zachráněn kyčelní kloub.

FNUSA: Po umělé lopatce další unikátní operace svatoanenských ortopedů
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

„Pacientovi byly odstraněny více neždvě třetiny stehenní kosti pro rozsáhlý vzácný nádor. Vyvstal problém, jak kost nahradit. Možností byla náhrada štěpem, který v případě dlouhé kosti podléhá nekróze, nebo dříkovou endoprotézou, která by se těžko ve zbytku stehenní kosti zachytila, protože by neměla dostatek kotvení,“ přiblížil průběh operace MUDr. Tomáš Tomáš, Ph.D., přednosta I. ortopedické kliniky FNUSA.

Po zvážení všech pro a proti svatoanenští ortopedi zvolili způsob, který by měl pacientovi zajistit plnohodnotný pohyb končetiny bez dalších možných komplikací. „Ukotvení dříkové endoprotézy nebylo možné právě proto, že stehenní kosti zůstal jen kousek a časem by došlo k jejímu uvolnění, neboť je v tomto místě vyvíjen na kost velký tlak. Rozhodli jsme se použít tzv. Compress systém, kde se aktivní část endoprotézy přitáhne ke kosti speciálním kompresáriem, tím se kost aktivuje k buněčné proliferaci, tzn. že kost doroste k části endoprotézy, která je vybavena speciálním povrchem,“ doplnil přednosta Tomáš. Viz snímek na konci tiskové zprávy.

Jednalo se o implantát, který nebyl dosud v ČR použit. Dříve by zřejmě byl zvolen způsob totální náhrady femuru, tzn. odstranění celé stehenní kosti vč. kolenního a kyčelního kloubu.

I. ortopedická klinika FNUSA byla založena v roce 1933 (letos slaví 85 let) nejen jako první ortopedická klinika, ale jako první ortopedické pracoviště na Moravě vůbec. Nosným programem kliniky je komplexní terapie nádorů kostí, kloubů a měkkých tkání s důrazem na multidisciplinární přístup. V rámci komise pro muskulosketální tumory spolupracuje svatoanenská ortopedie s MOÚ a FN Brno. Spádovým územím je celá Morava, východní a jižní Čechy. V současné době má klinika 77 lůžek, 4 oddělení a jednotku intenzivní péče, 4 operační sály, kde provede cca 2500 operací ročně. Klinika je držitelem certifikátů pro výuku operací některých kloubních náhrad pro ČR, střední a východní Evropu a Asii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…