FNUSA: První minuty, hodiny i dny po cévní mozkové příhodě přibližuje nová publikace

18.11.2016 9:07

Pacientům a jejich rodinám, kterým do života zasáhla cévní mozková příhoda, je určena nová publikace, kterou v těchto dnech vydal cerebrovaskulární výzkumný program (Stroke) Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA-ICRC).

FNUSA: První minuty, hodiny i dny po cévní mozkové příhodě přibližuje nová publikace
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

„Podává ucelené informace o onemocnění a jeho vlivu na pacienta. Dotýká se všech relevantních témat, od přijetí pacienta do nemocnice a popisu vyšetření, přes případné komplikace, až po rehabilitaci a následnou péči,“ uvedla jedna z autorů Hana Pokorná. Publikaci vytvořila spolu s šéfem výzkumného programu doc. Robertem Mikulíkem, kolegou MUDr. Ondřejem Volným a řadou dalších odborníků z mnoha oblastí medicíny a péče.

Cévní mozkové příhody (CMP) jsou celosvětově druhou nejčastější příčinou úmrtí a nejčastější příčinou trvalé invalidity. CMP ve světě podle statistik zabíjí každých šest vteřin. V České republice ročně postihne 42 tisíc lidí, z toho 12 tisíc na její následky zemře. Obecně se onemocnění spojuje spíše se staršími lidmi, nemoc ale postihuje i mladší ročníky. Ve světě ročně prodělá CMP 83 000 lidí mladších dvaceti let.

Brožura začíná podrobným zmapováním prvních minut, hodin a dnů pacienta s CMP. Následně jsou představeny používané zobrazovací metody, dysfagie – porucha polykání, logopedická péče či rehabilitace. Přiblíženy jsou psychické změny pacienta i následná péče. Kapitola Cévní mozková příhoda detailně pak ukazuje rizikové faktory, jednotlivé příznaky i jak včas a efektivně pomoci. Nechybí řada názorných obrázků a ilustrací a kontakty na související projekty a instituce. „Takto ucelená publikace nemá podle našich informací a hledání v Česku obdoby, na jednu srovnatelnou jsme narazili pouze v USA,“ přibližuje Ondřej Volný.

Primárně je publikace zdarma nabízena pacientům po CMP a jejich příbuzným. Další informace a publikaci ke stažení lze najít na webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…