Fakultní nemocnice Brno: Letošní virus chřipky útočí na dolní cesty dýchací

31.01.2017 15:14

Letošní chřipková epidemie je svojí silou velmi agresivní a útočí zejména na dolní cesty dýchací. Také o tom jsme si povídali s MUDr. Petrem Husou z Kliniky infekčních chorob FN Brno.

Fakultní nemocnice Brno: Letošní virus chřipky útočí na dolní cesty dýchací
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Jaký vir letos v rámci chřipkové epidemie převládá a jestli na to bylo očkování?

Letos na celé severní polokouli jasně dominuje typ A konkrétně H3N2. Výskyt jiných podtypů viru A, zejména H1N1 či typu B, je výrazně menší. Očkovací látka by měla být účinná proti typu A/H3N2, ale začínají se objevovat i její rezistentní varianty. I v naší nemocnici jsme se setkali s jednotlivými příklady selhání očkování.

Proč je letos chřipková epidemie tak výrazná?

Na vině je letošní varianta viru A/H3N2, která je velmi agresivní. Napadá zejména starší jedince a způsobuje těžké infekce dolních cest dýchacích včetně těžkých zápalů plic.

Co doporučujete lidem, aby se jí vyvarovali?

Zdrojem nákazy je vždy nemocný člověk, takže nutné je se vyvarovat kontaktu s nemocnými. K nejnebezpečnějším místům nyní patří čekárny lékařů, MHD, úřady a jiná místa, kde se v malém prostoru nachází hodně lidí. Vhodnou ochranou je také použití ústních roušek  a časté umývání rukou.

Kolik pacientů cca na tuto chřipku léčíme?

Poslední dva týdny je průměrně na Klinice infekčních chorob FN Brno hospitalizováno kolem 10 -15 pacientů s chřipkou. Menší část je ošetřena námi ambulantně. Jedná se však jen o pověstnou špičku ledovce, neb do naší péče se dostávají jen nejtěžší mnohdy život ohrožující případy. Drtivá většina nakažených je léčena cestou praktických lékařů nebo se léčí sama.

Kdy bude její vrchol a kdy lze očekávat pokles a otevření nemocnic pro návštěvy?

Počet případů od začátku epidemie stále stoupá. Na základě zkušeností z minulých let lze kulminaci epidemie očekávat v horizontu 3 - 4 týdnů. Otevření nemocnic návštěvám je pak v kompetenci Krajské hygienické stanice a odvozeno právě od poklesu počtu nakažených.

 

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…