Fakultní nemocnice Hradec Králové: Tkáňová ústředna získala klimatizaci za milion korun

05.08.2019 12:20

Tkáňová ústředna Fakultní nemocnice Hradec Králové může od konce července používat novou klimatizaci pro prostory kryokonzervační části, kde se zpracovávají tkáně a buňky. Chlazení, napojené na stávající vzduchotechniku, stálo zhruba milion korun, v další etapě by měla být klimatizací vybavena i laboratoř buněčné terapie.

Fakultní nemocnice Hradec Králové: Tkáňová ústředna získala klimatizaci za milion korun
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

„V letních měsících běžně teplota v takzvaných aseptických prostorách, kde zpracováváme tkáně a buňky, stoupala výrazně přes 30 stupňů Celsia, což představovalo značnou fyzickou zátěž pro pracovníky, kteří navíc musí v těchto místnostech pracovat i několik hodin v antiemisních oblecích. Po pořízení klimatizace je možné držet teplotu v těchto prostorách v rozpětí 20 až 24 stupňů,“ uvedl vedoucí Tkáňové ústředny RNDr. Lubomír Štěrba.

Královéhradecké tkáňové zařízení vzniklo v roce 1952 jako první zařízení tohoto druhu v České republice a v současné době je nejstarším na světě. Tkáňová ústředna FN HK, která prošla velkou rekonstrukcí a rozšířením v létech 2000 až 2002, se specializuje na odběr, zpracování, vyšetřování, skladování a distribuci buněk a tkání lidského původu k použití při klinických transplantacích. Její součástí je kromě tkáňové banky také laboratoř buněčné terapie, orgánová banka a mléčná banka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ opět varuje před podvodnými reklamami na sociálních sítích: Je to důmyslná past, nenechte se nachytat

8:54 ČEZ opět varuje před podvodnými reklamami na sociálních sítích: Je to důmyslná past, nenechte se nachytat

Na internetu se objevila další vlna klamavých reklam, které zneužívají dobrého jména a značky společ…