Falešné sliby pro kraje. Prezident SPELOS ke spekulacím o nátlaku na politiky zvýšit daně loternímu byznysu

06.10.2015 18:12

Hnutí ANO chce přinutit ČSSD k tomu, aby přijala návrh poslanců Votavy a Volného, který zvyšuje sazbu loterní daně na 23, resp. 28%. Jako rukojmí si však přitom bere kraje, kterým podle médií nepřímo vyhrožuje, že pokud „neprojde“ toto vyšší zdanění loterií na následující schůzi Poslanecké sněmovny, nedostanou do svých rozpočtů slíbené finanční prostředky ve výši cca 3,5 mld. Kč. Z této částky by celé 2,5 miliardy měly být tvořeny výnosem právě z vyššího zdanění loterií.

Falešné sliby pro kraje. Prezident SPELOS ke spekulacím o nátlaku na politiky zvýšit daně loternímu byznysu
Foto: SPELOS
Popisek: Petr Vrzáň

Vydírání poslanců rozhodně není správnou cestou k tomu, jak vyřešit problematiku loterií a zajistit potřebné finanční prostředky krajům. Poslanci by si měli především uvědomit, že navrhované zvýšení daní nepřinese požadovaný výnos. Naopak podpoří nelegální provoz na území ČR, jelikož provozovatelé technických her nemají šanci tak vysokou daňovou zátěž unést,“ uvedl Petr Vrzáň, prezident SPELOS, a dodal, že navržené daňové sazby jsou zcela likvidační a neopírají se o reálné výpočty nebo analýzy.

Obce tak v konečném důsledku obdrží mnohem méně finančních prostředků z provozu jednotlivých typů loterií než je tomu za současné daňové zátěže. S ohledem na rušení jednotlivých povolení Ministerstvem financí navíc bude možné i bez zvýšení daňové zátěže pozorovat razantní úbytek financí, plynoucích do veřejných rozpočtů.

„Naše vláda se stále snaží naoko bojovat proti nelegálnímu provozu, nicméně výsledek je žalostný. Města, v nichž došlo k prohibici, bojují s velkým rozmachem nelegálního hazardu. V řadě těchto měst a obcí je nyní stejný počet herních zařízení, jako dříve, pouze s jediným rozdílem. Nelegální stroje jsou nahrazeny kvízomaty, slevostroji a dalšími nepovolenými herními zařízeními. A jejich počet bude v důsledku restrikcí, které se stále valí na legální provozovatele, i nadále stoupat,“ doplnil Vrzáň.

Vláda by se tak podle něho měla snažit zajistit podnikatelům stabilní a předvídatelné podnikatelské prostředí tak, aby miliardy, které potřebují naše veřejné rozpočty, nekončily v šedé zóně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…