Festival Prix Bohemia Radio 2012 byl zahájen

03.10.2012 9:05

2. října ráno odstartoval v Poděbradech již 29. ročník Mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, pořádaný Českým rozhlasem.

Festival Prix Bohemia Radio 2012 byl zahájen
Foto: rozhlas.cz
Popisek: Logo Českého rozhlasu

První festivalový den vyvrcholil slavnostním večerem, spojeným s předáním Ceny Karla Kyncla, Ceny Jiřího Ješe a uvedením dvou rozhlasových osobností do Síně slávy.

Slavnostní zahajovací večer v Divadle Na Kovárně s titulem „Navázat spojení…“ uváděl Miroslav Táborský, účinkovali Zora Jandová, Zdeněk Merta a další. V rámci večera se návštěvníci v sále dozvěděli jména oceněných redaktorů. Cenu Karla Kyncla získal zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek. Do Síně slávy byli uvedeni Jan Petránek a Karel Weinlich. Historicky první Cenu Jiřího Ješe za komentář „Mezinárodní den Romů“ a s přihlédnutím k další tvorbě získala Lída Rakušanová.

Všichni ocenění vyslovili slova díků. Jiří Hošek uvedl: „Je to pro mě vyloženě surrealistické. Někdy před 18 lety jsem coby věrný posluchač Radiožurnálu hltal příspěvky Karla Kyncla. Británie a novinářský svět mi přišly neskutečně vzdálené. I sen v podobě vítězství ve Wimbledonu snad byl reálnější. Najednou tady stojím coby londýnský zpravodaj a dostávám Cenu pojmenovanou po Karlu Kynclovi. Naplňuje mě to velkou úctou a pokorou.

Ač je to cena individuální, naše - moje příspěvky jsou plodem týmové práce. Někdo je musí vytáhnout z mailu, zkontrolovat, oponovat jim, moderátor naláká k jejich poslechu... Můj dík patří i všem kolegům, kteří jsou pod vysíláním podepsaní.“

První soutěžní den patřil kategorii Zpravodajská relace, kam bylo přihlášeno 21 příspěvků. Porota zasedala ve složení Martin Ondráček, Naděžda Petrová, Zdeněk Šámal a Jefim Fištejn. Jak porota rozhodla, se dozvíme ve čtvrtek večer.

V sále Kolonády se odpoledne za velkého zájmu veřejnosti konal koncert Julie Svěcené, která v doprovodu klavíristy Václava Máchy zahrála skladby Johannese Brahmse, Pabla de Sarasate a Antonína Dvořáka.

Zahájen byl dvoudenní poslechový seminář pro odbornou veřejnost Rozhlasová hra 11 – 12 s poslechy nejlepších rozhlasových her a diskusemi, moderovaný šéfrežisérem Alešem Vrzákem. V úterý se poslouchaly 4 rozhlasové hry - Věřitelé Augusta Strindberga, Muž činu Jespera Halleho, Královský osud Vladimíra Zajíce a Mňa kedy’s . . . Michaely Zakuťanské. Na seminář se akreditovalo několik desítek rozhlasových tvůrců.

Středeční den bude patřit mezinárodní kategorii s názvem „Cestopis“. Přihlášeno je třicet devět pořadů ze šestnácti zemí. Nejvzdálenější účastník je až z Argentiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…