Filharmonie Hradec Králové: Koncert Operní gala k jubileu dirigentky Miriam Němcové

26.05.2022 20:22 | Tisková zpráva

Středeční večer 1. června bude ve Filharmonii Hradec Králové patřit dirigentce Miriam Němcové a koncertní oslavě jejího životního jubilea. V podání našich pěveckých sólistů mezinárodního renomé a dvou velkých těles zazní slavné operní árie.

Filharmonie Hradec Králové: Koncert Operní gala k jubileu dirigentky Miriam Němcové
Foto: fhk.cz
Popisek: Filharmonie Hradec Králové

Dirigentka, sbormistryně, skladatelka a hudební pedagožka – tak by bylo možné popsat profesní působnost Miriam Němcové. Co je však potřeba také zmínit, a co je pro zdar v každém z těchto oborů klíčové, je její osobnost a dar porozumění, s jakým umí vést hudebníky nebo své studenty. Obdivuhodná je její schopnost analytického slyšení, kdy dovede jednotlivým nástrojům věnovat potřebný prostor, a přitom udržet celistvý zvuk orchestru. Mimořádný cit má potom pro vokálně instrumentální tituly a pro scelování zvuku sboru a orchestru. Typická je u ní jistota a jasná představa, s jakou provede hráče od prvního seznámení s nastudovaným dílem až k závěrečným taktům při provedení koncertu. Nepotrpí si při tom na okázalá gesta, ale dává přednost preciznosti a celkové kultivovanosti.

Pro královéhradecké publikum je Miriam Němcová známou tváří ­– ať už příležitostně, nebo jako stálý host spolupracuje se zdejším symfonickým orchestrem od roku 2001, a tak není velkým překvapením, že si pro hudební oslavu svých narozenin vybrala také zdejší sál. Ke spolupráci si při této příležitosti přizvala, kromě zdejšího symfonického orchestru, také dvě výrazné pěvecké osobnosti Zuzanu Markovou a Pavla Černocha a Pražský filharmonický sbor, se kterým repertoár pro tento koncert také osobně nazkoušela.

Posluchači se mohou těšit na známé árie italských operních klasiků Gioachina Rossiniho, Gaetana Donizettiho, Giuseppe Verdiho, Giacoma Pucciniho, francouzského Georgese Bizeta a z našich skladatelů také na Antonína Dvořáka. Na programu jsou čísla z oper Lazebník sevillský, Carmen, Rusalka, Nabucco, La traviata a dalších.

Sopranistka Zuzana Marková se zpěvu věnuje už od raného dětství, přičemž známými pěveckými osobnostmi byli také její rodiče. Na Pražské konzervatoři vystudovala klasický zpěv (u své matky, prof. Jiřiny Markové), klavír a dirigování (jednou z jejích vyučujících v tomto oboru byla právě Miriam Němcová). Studiu zpěvu se nadále věnovala i v zahraničí, kde absolvovala také mistrovské kurzy. Podobně jako dirigentka Miriam Němcová má Zuzana Marková také praxi coby sbormistryně (soubor Dětská opera Praha). Na domácí scéně vystupovala v Národním divadle v Praze, Národním divadle moravskoslezském, v ostravském Divadle Antonína Dvořáka, na mezinárodní scéně účinkovala v mnoha operních domech Evropy, ale také třeba v Japonsku.

Pavel Černoch je jedním z nejvyhledávanějších tenoristů své generace. Jeho první kroky ke zpěvu vedly přes brněnský dětský sbor Kantiléna, ale cesta k jeho současnému působení na mezinárodní scéně nebyla úplně přímočará. Určující zkušenosti s operním repertoárem získal u italského učitele Paola de Napoli, pod jehož vedením se postupně vypracoval v mezinárodně uznávanou osobnost. Vystupoval v nejrenomovanějších operních domech jako je Bavorská státní opera v Mnichově, milánská La Scala, Státní opera Berlín, Královská opera Covent Garden v Londýně, Vídeňská státní opera a v řadě dalších. Výčet všech míst, festivalů a událostí, na kterých Pavel Černoch dosud účinkoval a osobností, se kterými dosud spolupracoval je již dnes úctyhodně dlouhý.

Pražský filharmonický sbor je předním evropským vokálním tělesem a jedním z nejvýznamnějších českých uměleckých ansámblů. Během dlouhé historie sboru, založeného v roce 1935, se v jeho čele vystřídali nejvýznamnější čeští sbormistři (mj. Jan Kühn, Josef Veselka, Lubomír Mátl, Pavel Kühn, Jaroslav Brych). Od roku 2007 je hlavním sbormistrem Lukáš Vasilek. Doménou PFS je především oratorní a kantátový repertoár. Při jeho uvádění sbor spolupracuje s nejslavnějšími světovými orchestry (např. Berlínští filharmonikové, Česká filharmonie, Staatskapelle Dresden, Vídeňští symfonikové) a dirigenty (mj. Semjon Byčkov, Zubin Mehta, sir Simon Rattle). Jako rezidenční sbor operního festivalu v rakouském Bregenzu se věnuje také opeře.
Vstupenky je možné zakoupit na portálu www.HKpoint.cz, informace jsou také na www.FHK.cz.

Program a obsazení koncertů:

Operní gala

středa 1. června od 19:30 hod., Mimořádné koncerty

Sál Filharmonie Hradec Králové

Slavnostní operní galakoncert k životnímu jubileu dirigentky Miriam Němcové.

Orchestr, sbor a sólisté jako gratulanti se slavnými operními áriemi Donizettiho, Verdiho, Pucciniho, Bizeta, Dvořáka a dalších.

hosté
Zuzana Marková soprán
Pavel Černoch tenor
Pražský filharmonický sbor
Filharmonie Hradec Králové
Miriam Němcová sbormistryně a dirigentka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…