Finanční a ekonomické informace: V Česku je moc pump, stačila by polovina, říká odborník

15.05.2018 17:40

V České republice je už čerpacích stanic pohonných hmot moc. Stačila by jich polovina. Na volný trh se ale vrhly i dříve uzavřené podnikové pumpy a u kterých je velkou neznámou, v jakém stavu palivo je. V rozhovoru pro Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz) to řekl Václav Loula, šéf komise pro paliva České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO).

Finanční a ekonomické informace: V Česku je moc pump, stačila by polovina, říká odborník
Foto: Archív
Popisek: Václav Loula, šéf komise pro paliva České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO)

„Vezmeme-li v úvahu délku celé silniční sítě v délce 56 000 km, tak každých na čtrnáct kilometrů připadá jedna veřejná čerpací stanice. Pro uspokojení poptávky, stavu vozového parku a zajištění konkurenceschopnosti by měla přitom být dostačující veřejná čerpačka každých 30 kilometrů,“ uvedl Václav Loula v rozhovoru.

Ke konci loňského roku bylo v Česku 7020 čerpacích stanic, z toho 3940 veřejných. Dalších 672 je polo-veřejných a neveřejných 2408. „Je velkou neznámou, v jakém stavu jsou tato zařízení: Zda jsou zkolaudována, jestli neohrožují bezpečnost, jak se kontrolují a zda v konkurenčním prostředí plní všechny zákonné normy,“ konstatoval Loula.

Připomněl také, že trh čerpacích stanic v ČR opustila řada velkých nadnárodních společností, jako například BP, ESSO, ARAL, Conoco-JET, AGIP nebo Lukoil. „Můžeme pouze spekulovat, zda převažovalo strategické rozhodnutí nebo byla důvodem i nespokojenost odcházejících firem s právním prostředím na trhu čerpacích stanic a problematika podvodů a pančování, vysoký počet stanic a nespravedlivé prostředí včetně silné kategorie neveřejných stanic a nemožnost v tomto prostředí naplnit jejich strategické cíle,“ dodal.

Celý rozhovor s Václavem Loulou si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …