Finanční a ekonomický institut: Čeká svět ekonomický kolaps?

18.04.2016 8:35

Čeká svět ekonomický kolaps? Od dnešního dne až do pátku můžete na stránkách Finančního a ekonomického institutu sledovat články ekonomického publicisty Rudolfa Marka, který pro portál FAEI.cz připravil téma týdne. Řada, zejména amerických ekonomů, totiž předpovídá brzký ekonomický kolaps.

Finanční a ekonomický institut: Čeká svět ekonomický kolaps?
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Finanční a ekonomický institut

Neustálé tištění peněz a záporné úrokové sazby centrálních bank podle nich nafukují finanční bublinu, která prostě musí prasknout. Například podnikatel a autor ekonomických bestsellerů Robert T. Kiyosaki tvrdí, že ke globální recesi dojde už letos a že možná již začala propadem komodit. Čeští ekonomové však na podobná proroctví reagují se zdravým skepticismem.

Robert T. Kiyosaki.

„Ekonomický cyklus je realita a to, že v budoucnu znovu dosáhne svého dna, které je provázeno recesí, je skoro jistota. My se však nedomníváme, že by spouštěčem té další recese měly být země vyvážející suroviny,“ uvedl pro FAEI.cz investiční expert Komerční banky Viktor Zeisel.

Poslední fáze cyklu

Podle průzkumu Bank of America Merrill Lynch se bezmála 60 % manažerů velkých světových fondů domnívá, že současná ekonomika se nachází v pozdní fázi ekonomického cyklu. Počet těchto manažerů je nejvyšší od poslední krize z roku 2008.

„Kolaps je dle mého názoru zbytečně dramatizující výraz. Pokles cen komodit je pro komoditně orientované ekonomiky samozřejmě negativní zprávou a například propad ceny ropy byl od léta roku 2014 enormní,“ soudí hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Češi v globální kolaps nevěří

Špičkoví ekonomové z Česka se zatím staví k názoru, že masivní tištění peněz centrálními bankami povede ke globálnímu ekonomickému kolapsu, zatím opatrně. Většinou ani nesouhlasí s názorem, že předzvěstí kolapsu je propad cen surovin a hospodářský propad komoditních zemí.

„Domníváme se, že ceny komodit se již odrazily od svého dna a v průběhu roku budou pozvolna růst,“ tvrdí investiční expert Komerční banky Viktor Zeisel.

Ropa by mohla zůstat levná

Katastrofické scénáře o nadcházející ekonomické krizi, jež se stále častěji objevují v médiích, považují za předzvěst kolapsu propad cen surovin, zejména ropy. Jenže tuzemští ekonomové se domnívají, že pád cen se již dotkl dna.

„Je zajímavé, že v současné době valná většina trhu očekává růst ceny ropy a téměř nikdo pokles. To znamená dvě věci. Za prvé slušnou šanci, že k růstu cen dojde. Za druhé, pokud cena ropy či dalších komodit opět výrazně klesne, bude to silný šok, se kterým by se řada ekonomik nyní vyrovnávala velmi těžko,“ konstatuje hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Potraviny budou dražší

„Nárůst cen se může dostavit u zemědělských komodit: v uplynulých letech byla na globální úrovni obecně dobrá úroda, nenastaly rušivé vlivy typu orkánu El Niño. Tato dobrá konstelace ovšem nemůže trvat věčně, a pokud bych měl tipovat, u kterých komodit je v horizontu dvou až tří let možnost výraznějšího cenového růstu, tak mým typem by byly právě zemědělské komodity,“ uvedl pro portál FAEI.CZ ekonom Radomír Jáč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…