Finanční a ekonomický institut: Proč nejsou léky a jak to, že někde doplácíme a jinde ne?

28.11.2016 8:18

Proč v Česku nejsou životně důležité léky a jak to, že v některé lékárně za ten samý lék doplácíme a v jiné ne? Proč jsou těžce nemocní lidé nuceni harcovat se i desítky kilometrů daleko do velké nemocniční lékárny? Zákulisí farmaceutického byznysu odhaluje v otevřeném rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI.cz) prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Finanční a ekonomický institut: Proč nejsou léky a jak to, že někde doplácíme a jinde ne?
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Finanční a ekonomický institut

„Zahraniční léky se dovezou do ČR. Jsou ale výrazně levnější, než na Západě. Farmaceutické firmy dodávají do střední a východní Evropy léky za nižší ceny. Jenže distributor s vědomím farmaceutické firmy nebo zdravotnického zařízení zase tyto léky vyveze ven,“ vysvětluje Chudoba v rozhovoru.

Podle šéfa české lékárnické komory to může omezit nový, nedávno přijatý zákon. Domnívá se, že za vývoz a případný nedostatek na tuzemském trhu by ale měl odpovídat přímo výrobce, tak jako na Slovensku.

A doplatky? Katastrofa. „Ve všech zemí EU pacient předem ví, kolik bude za lék doplácet a vybere si lékárnu podle své volby. U nás ne. V Česku si výrobce určí, jakou síť lékáren bude preferovat - u nich je lék bez doplatku, ale v jiných lékárnách pacienti doplácejí. To v solidárním systému zdravotního pojištění není přece možné,“ konstatuje Chudoba a klade si otázku: „Proč nejsou podmínky rovné pro všechny lékárny?“

Celý rozhovor s Lubomírem Chudobou si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…