Finanční správa: Portál MOJE daně slaví dva roky, DIS+ využívá více než půl milionu uživatelů

28.02.2023 13:30 | Tisková zpráva

Dnes uplynuly přesně dva roky od spuštění portálu MOJE daně, který občanům umožňuje jednodušší a pohodlnější správu daňových povinností. Od té doby si v portálu založilo daňovou informační schránku Plus 534 438 uživatelů, kteří si zde mohou snadno kontrolovat informace na svém daňovém účtu, vyřizovat daňové povinnosti nebo sledovat stav svých žádostí.

Finanční správa: Portál MOJE daně slaví dva roky, DIS+ využívá více než půl milionu uživatelů
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

V prvním roce spuštění portálu MOJE daně bylo prostřednictvím daňové informační schránky Plus učiněno 100 088 podání a v roce 2022 se tento počet navýšil na 410 890 podání. Další uživatelé pak na portálu využívají aplikaci Elektronická podaní pro Finanční správu.

„Portál MOJE daně během dvou let své existence úspěšně našel své místo u občanů, kteří chtějí se státem komunikovat elektronicky. Naším cílem bylo usnadnit vyřizování daňových povinností a umožnit občanům mít všechny důležité informace na jednom místě. Zároveň však neustále pracujeme na zlepšování služeb a vítáme každou zpětnou vazbu od uživatelů,“ dodává zástupce generálního ředitele Jan Ronovský.

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31653 lidí

Portál MOJE daně přináší řadu výhod, jako je možnost elektronického podání daňových přiznání, zasílání upozornění na blížící se termíny a přehledný přístup k informacím o stavu daňových povinností. Navíc je portál k dispozici samozřejmě i mimo úřední hodiny a umožňuje uživatelům vyřizovat své daňové povinnosti z pohodlí svého domova bez nutnosti návštěvy finančního úřadu.

Finanční správa na zlepšování uživatelského prostředí a komfortu pro uživatele portálu průběžně pracuje. Minulý rok doznaly webové stránky portálu úprav v oblasti přístupnosti, které vedou k usnadnění práce zrakově postižených uživatelů, a pro vybrané formuláře byli zapracováni průvodci, kteří umožňují formou návodných otázek snadnější vyplnění daňového formuláře.

Byl nasazen nový formulář a návodný průvodce pro snadné vyplňování daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob a průběžně se rozšiřují možnosti předvyplnění údajů dle dat, které má Finanční správa k dispozici, a vylepšuje se osobní daňový kalendář. Pro snadnější správu daně z nemovitých věcí byly zároveň nasazeny nové funkcionality, a to např. funkce ověření na katastr nemovitostí a předvyplňování daňových přiznání k dani z nemovitých věcí. Poplatníci mohli využít také návodného průvodce vyplněním daňového přiznání k dani z nemovitých věcí.

V průběhu roku 2023 připravuje Finanční správa další úpravy, které souvisejí se zapracováním legislativních změn, zavedení technologie „Průvodce“ v aktualizovaném formuláři k dani z příjmů právnických osob, převod dalších EPO formulářů do modernější technologie EPO3 a posílení bezpečnostních prvků webových aplikací, včetně zvýšení ochrany osobních údajů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec