Finanční správa eviduje přeplatky na silniční dani ve výši 635 milionů

24.10.2023 16:08 | Tisková zpráva

Upozorňujeme současné, a především bývalé poplatníky silniční daně, aby si zkontrolovali své přeplatky na této dani a případně požádali o jejich vrácení. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši 635 milionů korun. Před rokem, kdy finanční správa na vysoké přeplatky poprvé upozornila, činily více než 1,5 miliardy korun.

Finanční správa eviduje přeplatky na silniční dani ve výši 635 milionů
Foto: financnisprava.cz
Popisek: Finanční správa ČR - logo

Významná část přeplatků na silniční dani vznikla úhradou záloh na tuto daň u osobních vozidel po 1. lednu 2022, ačkoliv byla tato povinnost již zrušena.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17074 lidí

„Přeplatky mohou být jednoduše vráceny do 30 dnů od doručení krátké žádosti, podané na váš finanční úřad. Pokud si nejste jisti, jestli máte přeplatek na silniční dani, doporučujeme informaci ověřit přihlášením do vaší daňové informační schránky na portálu MOJE daně. Samotnou žádost o vrácení pak můžete snadno vyplnit ve webové aplikaci a doručit na váš finanční úřad datovou schránkou,“ uvádí generální ředitelka finanční správy Simona Hornochová.

Informaci o existenci přeplatku na silniční dani můžete kromě portálu MOJE daně zjistit také u místně příslušného finančního úřadu. Pokud vám přeplatek vznikl, doporučujeme požádat finanční úřad o jeho použití na úhradu jiné daně nebo o jeho vrácení. Online žádost o vrácení přeplatku naleznete na internetových stránkách finanční správy ZDE.

Pokud si poplatník o přeplatek sám nepožádá, nebo jej finanční úřad nepoužije na úhradu nedoplatku na jiné dani, stává se přeplatek po šesti letech od svého vzniku příjmem státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…