Finská společnost si pro podporu při výstavbě jaderné elektrárny vybrala firmu ze skupiny ČEZ

01.07.2015 17:19

Finská společnost Fennovoima podepsala rámcovou smlouvu s ÚJV Řež ze Skupiny ČEZ na inženýrskou, technickou a expertní podporu při výstavbě jaderné elektrárny typu VVER.

Finská společnost si pro podporu při výstavbě jaderné elektrárny vybrala firmu ze skupiny ČEZ
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Podpisu návrhu Rámcové smlouvy mezi společností Fennovoima a ÚJV Řež, která byla finskou stranou ratifikována tento týden předcházela v posledních červnových dnech důkladná jednání přímo v areálu ÚJV Řež a na jednotlivých odborných pracovištích. Zástupce společnosti Fennovoima Jaakko Pullinenem (Engineering Director) při této příležitosti vysoce ocenil přístup a znalosti expertů, kteří připravili podklady pro jednání a seznámili jej s kompetencemi ÚJV Řež. Společnosti, která za svoji šedesátiletou historii stále nejen u zrodu všech Československých jaderných elektráren, ale poskytuje inženýrskou, technickou a expertní podporu i řadě dalších jaderných elektráren ve světě. 

„Uzavřená spolupráce s firmou Fennovoima je důležitá i z pohledu současného rozvoje jaderné energetiky v Evropě. Finsko je významná členská země EU a její zájem rozvíjet právě tento segment energetiky považujeme za strategický a svým způsobem i doporučující pro další země regionu,“ podotkl Karel Křížek, předseda představenstva ÚJV Řež, a. s.

Společnost Fennovoima představuje konsorcium 60 průmyslových, obchodních a energetických podniků z celého Finska. Plánovaná jaderná elektrárna Hanhikivi 1 bude vybudována v Pyhäjoki, v oblasti Pohjanmaa na západním pobřeží Finska. Stavební pozemek byl vybrán v roce 2011 na základě dlouholetých průzkumů. V současné době projekt počítá s výstavbou jednoho bloku podle projektu AES- 2006 vypracovaného společností Gidropress. Uvedení do provozu je plánováno na rok 2024. Vlastníkem budoucí elektrárny bude právě společnost Fennovoima, v níž má 66% podíl finské sdružení Voimaosakeyhtiö a 34% podíl společnost RAOS Voima Oy.

Již 60 let, od svého založení v roce 1955, se ÚJV Řež, a. s., jak v České republice, tak v rámci mezinárodních kontraktů zaměřuje na inženýrskou, projekční, analytickou a vědeckou podporu při provozu i nové výstavbě klasických a jaderných energetických zařízení. Společnost nabízí komplexní a systémové služby zejména v oblasti využití jaderné energie i zdrojů ionizujícího záření, výzkumu a sledování stavu materiálů, koncepčních či prováděcích projektů, nakládání s radioaktivními odpady. Specializuje se také na na vývoj a výrobu radiofarmak.

ÚJV Řež je vedoucí společností Skupiny ÚJV, ve které jsou špičková pracoviště a instituce mezinárodního dosahu: Centrum výzkumu Řež, s.r.o. (www.cvrez.cz), EGP Invest, spol. s r.o. (www.egpi.cz) v Uherském Brodě, Ústav aplikované mechaniky Brno s.r.o. (www.uam.cz) a Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. (www.vzuplzen.cz). 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…