Firma roku 2014 vyrábí tradiční české sklo, nejlepší živnostnicí byla vyhlášena fyzioterapeutka

10.12.2014 8:02

Sklářská firma postavená na historické regionální tradici, která se nebojí inovací. Přesně taková je společnost AJETO, vítěz devátého ročníku soutěže Vodafone Firma roku. Mezi živnostníky porotu nejvíc zaujala fyzioterapeutka Emílie Vallová z jižní Moravy. Svůj profesní život zasvětila studiu Vojtovy metody, díky které pomohla desítkám dětí i dospělých. Výsledky prestižních podnikatelských soutěží byly vyhlášeny včera večer v Paláci Žofín.

Firma roku 2014 vyrábí tradiční české sklo, nejlepší živnostnicí byla vyhlášena fyzioterapeutka
Foto: Firma roku
Popisek: Vítězové: GE Money bank Živnostnice roku 2014 Emilie Vallová, Jaroslav Turnhöfer z vítězné firmy Ajeto

„Letošní ročník soutěží nás opět pozitivně překvapil. Přihlásil se rekordní počet firem a živnostníků, dohromady jich bylo až 6600.  Byly jsme svědky vyprávění vskutku inspirativních podnikatelských příběhů, které jsou důkazem toho, že česká podnikatelská scéna je plná šikovných a pracovitých lidí. Když jsem poslouchal vyprávění finalistů na finálové porotě, jediné co mě mrzelo, byl fakt, že nemohou vyhrát všichni,“ řekl ředitel soutěží Petr Lutonský.

Společnost AJETO z Libereckého kraje uspěla v konkurenci 3410 firem. O zdejším uměleckém skle se ví nejenom v Česku, ale i v zahraničí a to zejména díky mistrovským dílům jednoho ze tří světových sklářských mistrů Petra Novotného. Firma vyráběla například trofeje pro Tour de France nebo Ceny Thálie. Návštěvníky si sklárna navíc umí hýčkat. Exkurze v dílnách s možností vyfoukat si vlastní skleněný výrobek jsou vyhlášené v širokém okolí.  Součástí areálu sklárny v Novém Boru je i unikátní restaurace propojená s dílnou. Hosté zde mohou pozorovat řemeslníky přímo při práci. Areál sklárny v Lindavě zase nabízí unikátní zážitek při návštěvě sklářské krčmy.

„Firma AJETO oslovila mne i porotu svým velice zajímavým a inovativním přístupem, kdy transformovala sklářskou dílnu v místo, které je přístupné široké veřejnosti. AJETO rozvinula svůj obchodní model do dalších oblastí než je samotný design a výroba skla. Společnost dodává unikátní výrobky i náročné zahraniční klientele a navazuje tak na slavnou českou sklářskou tradici," vysvětlil porotce Petr Ryska, vice prezident pro firemní zákazníky  společnosti Vodafone.

Druhé místo letos patří společnosti České houby ze Soběslavi v Jihočeském kraji. Ta se může pochlubit přerodem z garážové minifarmy v největší a nejmodernější pěstírnou čerstvých hub v republice. Ze zdejší produkce jde do prodeje až 1 a půl tuny kvalitní hlívy ústřiční denně a firma pořád roste. Třetí příčku si vysloužila vysoce inovativní společnost ELLA- CS. Firma z Hradce Králové vyvíjí a vyrábí zdravotnický materiál, zejména implantáty pro trávicí trakt. 

Fyzioterapie, marmelády a přívěsy pro traktory

Podobně jako v kategorii firem má velmi pestré složení i první trojka v kategorii GE Money bank Živnostník roku. Vítězka Emílie Vallová, která zvítězila v konkurenci 3190 podnikatelů, podniká od roku 1994. Neminuly ji půjčky, někdy pracovala až 16 hodin denně a bez dovolené. Odvážně se

pustila do využívání tehdy málo známé Vojtovy metody. Dnes má ve svém centru k dispozici nejmodernější fyzioterapeutické přístroje a s nemocnými dětmi pracuje dle jejich specifických potřeb. Práce ji baví, nevadí jí přesčasy, protože to, co dělá, je zároveň jejím koníčkem. Za svoje největší úspěchy považuje momenty, kdy se jí podaří postavit postižené dítě na nohy.

„Paní Vallová podniká již 20 let a tím nejdůležitějším pro ni je zdraví jejích pacientů. Vše co během svého podnikání vydělala, opět investovala do vybavení provozovny. Díky modernímu vybavení a využití Vojtovy metody dokázala na nohy postavit stovky dětí a pomoct mnoha rodinám ke štěstí,“ popsal klady nejlepší podnikatelky Libor Šmíd, ředitel prodeje komerčního bankovnictví GE Money Bank.

Druhé místo obsadila Blanka Milfaitová z Jihočeského kraje. Její manufaktura na výrobu marmelády byla ve Velké Británii vyhlášena nejlepší manufakturou tohoto druhu na světě. A to dokonce už dvakrát. Nyní vyráží s pojízdnou výrobnou na expedice, kdy po světě vybírá nejlepší ovoce a bylinky, vaří z nich marmeládu, pořádá workshopy a píše knihu o jídle. Třetí příčka patří Josefu Ťulpíkovi z Olomouckého kraje. Ten v průběhu podnikání prošel různými obory. Nejvíc se vypracoval ve výrobě dopravní techniky pro zemědělství a komunitní služby. Pod svým jménem dnes zaměstnává až 50 lidí.

Společenská odpovědnost a odvaha inovovat

Součástí slavnostního večera bylo i vyhlášení dvou speciálních kategorií. Společnost České houby si kromě celkového druhého místa odnesla i titul Vodafone odpovědná firma roku 2014.

„České houby mají velice zajímavý program pro zaměstnance, a především skutečnost, že organizují směny na základě bydliště zaměstnanců, aby mohli společně dojíždět, se nám jeví jako nejen pomoc zaměstnancům, ale i ekologické myšlení firmy. Jejich zaměstnanecká politika zahrnuje všechny věkové kategorie, od lidí, kteří v pracovním procesu  teprve začínají, po lidi, kteří práci těžko shánějí vzhledem k pokročilému věku. Podílí se také na sponzorství různých místních akcí, například táborů a slavností,  spolupracují s úřady práce. Pro nás jsou to jasní vítězové,“  okomentoval triumf firmy Petr Ryska z Vodafonu.

Titul GE Money Bank Inovátor roku patří letos společnosti ZLKL z Olomoucka. Ta si ho zasloužila za vyvinutí speciálního vozítka ELBEE, které umožnuje svobodu a pohyb tělesně postižených a to bez nutnosti složitého přesedání z vozíku do auta.

„Tento nápad nás velmi zaujal svým inovativním přístupem. Svoboda a nezávislost je důležitá pro každého z nás a mnohem víc si jí cení a váží ti, kteří jsou upoutáni na invalidní vozík. Společnosti, které se snaží těmto našim spoluobčanům pomoci, si zaslouží náš obdiv a uznání,“  řekl Libor Šmíd z GE Money Bank.

Vodafone Firma roku 2014

1. místo AJETO (Lindava, Liberecký kraj)
2. místo České houby (Soběslav, Jihočeský kraj)
3. místo ELLA-CS (Hradec Králové, Královéhradecký kraj)

GE Money bank Živnostník roku 2014

1. místo Emílie Vallová (Tišnov, Jihomoravský kraj)
2. místo Blanka Milfaitová (Pohoří na Šumavě, Jihočeský kraj)
3. místo Josef Ťulpík (Bludov, Olomoucký kraj)

Vodafone Odpovědná firma roku 2014

České houby (Soběslav, Jihočeský kraj)

GE Money bank Inovátor roku 2014

ZLKL (Loštice, Olomoucký kraj)

V loňském roce se firmou roku stala společnost Grund, výrobce koupelnových koberečků. Nejlepším živnostníkem byl v roce 2013 vyhlášen sklář Karel Sobotka.

Vyhlašovatelem soutěží je deník Hospodářské noviny vydavatelství Economia. Titulárním partnerem soutěže Firma roku v roce 2014 je společnost Vodafone Czech Republic a.s. Titulárním partnerem soutěže Živnostník roku v roce 2014 je GE Money Bank. Partnerem soutěží je společnost Seznam.cz. Partnerem krajských kol soutěží je Skupina ČEZ. Mediálními partnery soutěží jsou Česká televize a Český rozhlas 1 - Radiožurnál. Záštitu a odborný dohled zajišťuje Hospodářská komora ČR. Záštitu projektu dále poskytli hejtmani krajů ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…