Firmy mohou přispět k masivnímu proočkování. Hospodářská komora pro ně připravila vakcinační metodiku

13.04.2021 8:24

Závodní lékaři, externí poskytovatelé zdravotnických služeb i veřejná očkovací centra. Celkem tři možnosti pro vakcinaci zaměstnanců proti covidu-19 v tuzemských firmách zahrnuje nová Metodika zajištění a organizace očkování proti covidu-19, kterou se Sdružením praktických lékařů a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou vypracovala Hospodářská komora ČR.

Firmy mohou přispět k masivnímu proočkování. Hospodářská komora pro ně připravila vakcinační metodiku
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

Metodika očkování proti onemocnění covid-19 se týká zaměstnavatelů na území České republiky, kteří jsou podnikatelem nebo státním, resp. národním podnikem a zaměstnávají alespoň 50 osob. „Firmy dostávají jasný postup a pokyny, jak při aplikaci vakcín postupovat i to, jaké podmínky pro očkování musí splnit. Komora je od počátku očkování v tuzemsku zastáncem vakcinace přímo ve firmách, které by v příštích měsících měly výrazně přispět k masivnímu proočkování populace,“ vysvětluje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý s tím, že i samotní podnikatelé mají o očkování zájem.

Anketa

Je vám líto, že Tomáš Petříček končí na ministerstvu zahraničí?

hlasovalo: 13163 lidí

Očkování proti covidu-19 jako nejlepší prevenci dalších lockdownů a jako alternativu k vládním nařízením omezujícím hospodářský a sociální život označilo v letošním šetření Hospodářské komory 60 % podniků. Dalších více než 12 % firem pak považuje za klíčové, že očkování může pomoci ochránit ohroženější část populace před nákazou.

„I přes velmi rozsáhlou síť až čtyř tisíc praktických lékařů, kteří jsou přepraveni svým pacientům vakcíny aplikovat, je pomoc podnikatelů při proočkování obyvatelstva nezastupitelná. Pokud budou covidové vakcíny dostupné, mohly by firmy proočkovat řádově až miliony lidí,“ uvedl předseda Sdružení prektických lékařů Petr Šonka.

Dle vakcinační metodiky musí očkování provést poskytovatel zdravotních služeb, tj. osoba, která je držitelem oprávnění k poskytování zdravotních služeb od příslušného krajského úřadu.

„Provedené očkování proti onemocnění covid-19 bude následně možné vykázat k úhradě z veřejného zdravotního pojištění poskytovateli zdravotních služeb, a to podle jednotlivých typů aplikované vakcíny,“ uvedl náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny pro zdravotní péči David Šmehlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…