Flora Olomouc: Sbírkové skleníky ve Smetanových sadech lákají na rozkvetlou „kaktusovou pláň“

08.05.2019 11:54

V květnu a červnu se v kaktusovém skleníku nabízí návštěvníkům pohled na rozkvetlou „kaktusovou pláň“. Kvete zde většina druhů.

Flora Olomouc: Sbírkové skleníky ve Smetanových sadech lákají na rozkvetlou „kaktusovou pláň“
Foto: flora-ol.cz
Popisek: Výstaviště Flora Olomouc - logo

Kaktusový skleník nabízí návštěvníkům kolekci více než 400 kaktusů a sukulentů, které se v současné době pyšní nepřebernou škálou barevných květů. „K vidění jsou menší druhy kaktusů rodů Mammillaria, které jsou známé tím, že mají místo žeber bradavkovité výrůstky a bohatě kvetou drobnými květy v malých věnečcích. Dále druhy Ferocactus či Eulychnia. Sbírka nabízí i sloupovité kaktusy, které v domovině dorůstají do úctyhodné výšky 15 až 25 metrů. Největší keřovité kaktusy se zploštělými články patří rodu Opuntia a poranění jejich velkými trny opatřenými zpětnými zoubky bývají velmi bolestivá. Plody mnohých kaktusů jsou jedlé a v jižních zemích je prodávají na trhu jako ovoce,“ prozradila marketingová pracovnice zahradnického úseku Výstaviště Flora Olomouc Helena Šupová.

Kaktusový skleník spolu se sousedním tropickým skleníkem byl vybudován v 50. letech minulého století. Poprvé byl otevřen 18. srpna 1962 při příležitosti zahájení 4. celostátní zahradnické výstavy.

Sbírkové skleníky ve správě Výstaviště Flora Olomouc se nachází ve Smetanových sadech a patří k historicky nejstarším skleníkům v naší republice. Největší z komplexu skleníků, palmový skleník, je prohlášen kulturní památkou České republiky.

Otevírací doba sbírkových skleníků je denně kromě pondělí od 9.30 do 18 hodin.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…