GE: Co bude hnací silou ekonomické renesance střední a východní Evropy?

10.09.2013 9:09

Společnost GE v rámci 23. Ekonomického fóra v Krynici zorganizovala plenární zasedání s názvem „Pohled na dobu po krizi. Co bude hnací silou ekonomické renesance střední a východní Evropy?“. Účastníci plenární diskuze, kterou vedl Lane Greene z týdeníku The Economist, debatovali o tom, jak regionální spolupráce může pomoci ekonomikám zemí střední a východní Evropy. Mezi řečníky byl i Peter Stračár, výkonný ředitel GE pro střední a východní Evropu.

GE: Co bude hnací silou ekonomické renesance střední a východní Evropy?
Foto: GE
Popisek: GE

Podle bývalého komisaře EU pro rozšíření Güntera Verheugena, který plenární zasedání iniciované společností GE na 23. Ekonomickém fóru v Krynici zahájil, potřebují země střední a východní Evropy konzistentnější evropskou politiku. „Je přitom naprosto nezbytné zaměřit se na konkurenceschopnost.“ V současné době vytváříme stabilní a předvídatelné rámcové podmínky,“ vysvětlil Verheugen.

Jan Krzysztof Bielecki, předseda ekonomické rady polského premiéra a bývalý předseda polské vlády, uvedl, že budoucnost přináší „dvě velké výzvy". První z nich je transatlantické partnerství, v něž Polsko pevně věří (a jehož prosazení je podle Bieleckého otázkou politického rozhodnutí), druhou výzvou jsou pak dluhy. Ty podle jeho názoru představují pro stát nejhorší možnou zátěž a jedině jejich odstranění umožní další růst. Jak Bielecki podotkl, Polsko výrazným způsobem profituje z ekonomických úspěchů Německa. „Potřebujeme však pevné základy. Dluhová krize v eurozóně ještě neskončila a my musíme udržet rovnováhu mezi úspornými opatřeními a růstem.“

„Co stojí v cestě ekonomické renesanci v Evropě?“ Tuto otázku vznesl László Andor, komisař EU pro zaměstnanost, sociální záležitosti a sociální začleňování. Dluhy, rekapitalizace a problémy s dohledem – tyto otázky je potřeba řešit, zdůraznil Andor. „Klíčový význam má obchod – a to i s východem – a rovněž lidský kapitál. Do těchto oblastí musíme investovat více. Je na čase zlepšit vzdělávací systém a pomoci mladým lidem při přechodu do pracovního života,“ podotkl Andor.

Podle Ádáma Baloga, viceguvernéra maďarské centrální banky, nás svět vnímá jako jeden celek. A právě tak se podle Andora musíme chovat a také „potřebujeme zlepšit zaměstnanost, abychom byli konkurenceschopnější.“ Region by se podle jeho názoru měl zaměřit na sektor malých a středních podniků: „Velké společnosti jsou sice tahouny celého regionu, ale pro zajištění dlouhodobé stability potřebujeme i malé a střední podniky.“

Jak názory diskutujících shrnul výkonný ředitel GE pro střední a východní Evropu Peter Stračár, slibná budoucnost regionu spočívá jednoznačně v jeho konkurenceschopnosti. „Konkurenceschopnost je motorem ekonomiky. Země střední a východní Evropy mají ve svém hospodářství vyšší podíl výroby než zbytek kontinentu. Proto potřebujeme v průmyslu pokročilé technologie založené na inovacích.“ Stračár také připomněl, že vzdělávací systém musí odpovědět na současné potřeby průmyslu. Je zapotřebí mezinárodní spolupráce jednotlivých zemí. „Nabízí se obrovský prostor pro změnu image střední a východní Evropy a pro spolupráci na regionální úrovni. Byznys je hnací silou ekonomiky. Musíme se opřít o stávající zdroje: lidi a technologii.“

„Jako největší americký investor v regionu a průkopník inovací se společnost GE nadále snaží pomoci zemím střední a východní Evropy překonat krizi a docílit jejich ekonomického rozkvětu. Máme v regionu velice flexibilní a konkurenceschopné kapacity. Měli bychom si udržet svou dravost a rychlost. Když skloubíte dobré podmínky, pracovníky s kvalitním vzděláním a rozumné náklady, dosáhnete konkurenceschopnosti na špičkové světové úrovni,“ dodal Stračár.

Citáty naleznete na blogu GEforCEE, prvním regionálním korporátním blogu ve střední a východní Evropě.

O společnosti GE

GE (NYSE: GE) pracuje na projektech, které mění svět. S pomocí nejmodernějších technologií čelí její špičkoví odborníci i zdánlivě neřešitelným problémům. Jejím cílem je poskytovat lidem po celém světě stále účinnější nástroje pro vyspělejší stavebnictví, dopravu, energetiku a zdravotnictví. Společnost GE proměňuje ideje ve skutečnost. Více informací o společnosti GE naleznete na www.ge.com.

GE ve střední a východní Evropě

Peter Stračár je regionálním ředitelem GE pro střední a východní Evropu. Navzdory složitým ekonomickým podmínkám společnost zaznamenala úspěšný rok 2012 v celosvětovém souhrnu i v regionu střední a východní Evropy, kde zaměstnává 26 000 pracovníků. Prodej GE do zemí střední a východní Evropy1 v roce 2012 činil 4 miliardy amerických dolarů. Společnost zároveň nakoupila produkty a služby od více než 6 200 dodavatelů z celého regionu. Země střední a východní Evropy musí budovat a modernizovat svou infrastrukturu, zvyšovat její energetickou účinnost a plnit nařízení EU týkající se emisí CO2. Ekologické produkty z portfolia ecomagination společnosti GE jim umožňují plnit všechny tři cíle zároveň.

Společnost GE spustila první regionální korporátní blog ve střední a východní Evropě. Blog GE for CEE je ambiciózní digitální platforma, která podporuje komunitní rozvoj a pomáhá vytvářet vazby mezi odborníky, kterým umožňuje sdílet zkušenosti a osvědčené postupy. Mohou zde tak vznikat podněty a nápady pro možné formy spolupráce mezi státy střední a východní Evropy, které přispějí k zajištění úspěšné budoucnosti. V roce 2012 se stránky blogu dostaly do nejužšího výběru kandidátů na dvě mezinárodní ocenění – v kategorii Public Affairs soutěže Digital Communications Award a rovněž v rámci European Excellence Award.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…