GSK: Celkový obrat dosáhl výše 30,2 mld. liber

09.02.2018 20:08

Globální finanční výsledky GSK za rok 2017.

GSK: Celkový obrat dosáhl výše 30,2 mld. liber
Foto: GSK
Popisek: GSK

Jedna z největších farmaceutických společností na světě, britská GSK, dosáhla i v roce 2017 velmi dobrých finančních výsledků. Tržby vzrostly ve všech třech divizích, zvýšila se provozní marže skupiny a upravený čistý zisk na akcii vzrostl o 4 % při konstantním měnovém kurzu. Volné cash flow narostlo na 3,4 mld. liber. Společnost GSK také dodržela svůj závazek vyplatit za rok 2017 celkovou dividendu ve výši 80 pencí na akcii. Stejnou výši dividendy očekává i pro rok 2018.

 

Firma dosáhla růstu tržeb ve všech třech divizích. Divize Pharmaceuticals, která vyrábí léky na předpis, vykázala za loňský rok tržby ve výši 17,3 mld. liber a divize Consumer Healthcare, která vyrábí volně prodejné produkty pro zdravotní péči, dosáhla tržeb 7,8 mld. liber. Úspěšně si také vedla divize Vaccines, vyrábějící očkovací látky, která přispěla k celkovému obchodnímu výsledku tržbami ve výši 5,2 mld. liber.

V letošním roce se bude GSK nadále soustředit na posilování konkurenceschopnosti v rámci stávajícího portfolia. Zároveň plánuje uvést na trh tři nové produkty, které budou znamenat velký přínos pro pacienty v oblasti léčby chronické obstrukční plicní nemoci, HIV a prevenci pásového oparu.

„GSK se cílevědomě soustředí na vývoj nových léčivých přípravků se zaměřením na dvě stávající terapeutické oblasti, kterými jsou respirační onemocnění a HIV, a na dvě další oblasti léčby, a to onkologická a autoimunitní onemocnění,“ přibližuje priority pro letošní rok Emma Boishardy, generální ředitelka české pobočky GSK. S dalšími plány v oblasti výzkumu a vývoje seznámí společnost investory ve druhém čtvrtletí 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…