Gelová svíčka v podobě ovocného kompotu je nebezpečná

01.12.2014 10:21

Blíží se adventní čas a pulty obchodů nabízejí nejrůznější výrobky, kterými si v tomto předvánočním období zdobíme své byty nebo zpříjemňujeme prodlužující se večery. Jedním z neodmyslitelných adventních atributů jsou svíčky, kterých je na trhu nepřeberné množství. Ne všechny však jsou při běžném způsobu použití bezpečné, jak dokazuje gelová svíčka vyrobená v Číně, jejíž prodej zakázala Česká obchodní inspekce v minulých dnech pro vysoké riziko požáru.

Gelová svíčka v podobě ovocného kompotu je nebezpečná
Foto: ČOI
Popisek: ČOI odhalila na trhu nebezpečné gelové svíčky.

Tato svíce, věrně napodobující kompotované ovoce, při zkoušce hořela nepravidelným plamenem, silně kouřila a cca po dvou minutách hoření celá vzplála a její skleněný obal praskl. „Spotřebitelé by se měli koupi tohoto výrobku vyhnout, a pokud jej zakoupili, měli by ho vrátit prodávajícímu,“ doporučuje Mojmír Bezecný, ústřední ředitel České obchodní inspekce.

Jedná se o tyto výrobky: 

Gelové svíčky BOUGIE fruiteé  Kiwi, Jablko
Dle informace na obale vyrobeno v Číně
Dovozce: CMP 12 rue Des Gravilliers, 75003 Paris, France
EAN:  3561862 5451 24

Jedná se o svíčky ve skleněném obalu, v němž jsou v gelu zality plátky ovoce, věrně napodobující svým vzhledem kiwi nebo jablka. Svíčka může po zapálení představovat pro spotřebitele vážné riziko.

Příčina nebezpečnosti

Přezkoušením provedeným v laboratoři bylo zjištěno, že při hoření dochází k uvolňování silného černého kouře. Plamen svíčky zeslaboval a postupně zesiloval v nepravidelných intervalech.

U jednoho ze zkoušených vzorků došlo po 2 minutách hoření ke vznícení gelu a následnému prasknutí skleněného obalu. V takovém případě hrozí uživateli reálné nebezpečí vzniku požáru.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce uložila na nebezpečné gelové svíčky ochranné opatření dle zákona o obecné bezpečnosti výrobků (zák. č. 102/2001 Sb.), kterým zakázala jejich uvedení na trh a nařídila okamžité stažení výrobku z trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …