Gelová svíčka v podobě ovocného kompotu je nebezpečná

01.12.2014 10:21

Blíží se adventní čas a pulty obchodů nabízejí nejrůznější výrobky, kterými si v tomto předvánočním období zdobíme své byty nebo zpříjemňujeme prodlužující se večery. Jedním z neodmyslitelných adventních atributů jsou svíčky, kterých je na trhu nepřeberné množství. Ne všechny však jsou při běžném způsobu použití bezpečné, jak dokazuje gelová svíčka vyrobená v Číně, jejíž prodej zakázala Česká obchodní inspekce v minulých dnech pro vysoké riziko požáru.

Gelová svíčka v podobě ovocného kompotu je nebezpečná
Foto: ČOI
Popisek: ČOI odhalila na trhu nebezpečné gelové svíčky.

Tato svíce, věrně napodobující kompotované ovoce, při zkoušce hořela nepravidelným plamenem, silně kouřila a cca po dvou minutách hoření celá vzplála a její skleněný obal praskl. „Spotřebitelé by se měli koupi tohoto výrobku vyhnout, a pokud jej zakoupili, měli by ho vrátit prodávajícímu,“ doporučuje Mojmír Bezecný, ústřední ředitel České obchodní inspekce.

Jedná se o tyto výrobky: 

Gelové svíčky BOUGIE fruiteé  Kiwi, Jablko
Dle informace na obale vyrobeno v Číně
Dovozce: CMP 12 rue Des Gravilliers, 75003 Paris, France
EAN:  3561862 5451 24

Jedná se o svíčky ve skleněném obalu, v němž jsou v gelu zality plátky ovoce, věrně napodobující svým vzhledem kiwi nebo jablka. Svíčka může po zapálení představovat pro spotřebitele vážné riziko.

Příčina nebezpečnosti

Přezkoušením provedeným v laboratoři bylo zjištěno, že při hoření dochází k uvolňování silného černého kouře. Plamen svíčky zeslaboval a postupně zesiloval v nepravidelných intervalech.

U jednoho ze zkoušených vzorků došlo po 2 minutách hoření ke vznícení gelu a následnému prasknutí skleněného obalu. V takovém případě hrozí uživateli reálné nebezpečí vzniku požáru.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce uložila na nebezpečné gelové svíčky ochranné opatření dle zákona o obecné bezpečnosti výrobků (zák. č. 102/2001 Sb.), kterým zakázala jejich uvedení na trh a nařídila okamžité stažení výrobku z trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…