Generali: Za volantem se nevěnujeme pouze řízení, někteří řidiči si dokonce čtou

21.03.2014 21:29

Exkluzivní průzkum pojišťovny Generali o chování řidičů v pěti evropských zemích – v ČR, Polsku, Maďarsku, Rakousku a na Slovensku – přinesl překvapivé výsledky. „Řidiči jsou schopni věnovat se za jízdy mnoha činnostem, ačkoli jsou si zároveň vědomi faktu, že se tím rozptylují a nejspíš i ohrožují bezpečnost na silnicích,“ konstatuje Jiří Cívka z pojišťovny Generali.

Generali: Za volantem se nevěnujeme pouze řízení, někteří řidiči si dokonce čtou
Foto: Pojišťovna Generali
Popisek: Pojišťovna Generali

Překvapivé výsledky přinesla v průzkumu odpověď na otázku: „Kterým činnostem se při řízení svého auta alespoň někdy věnujete?“ „Nejčastěji řidiči poslouchají rádio nebo hudební nosiče a baví se s ostatními v autě. Dalo se očekávat, že 15 % řidičů za jízdy kouří a téměř 14 % dohlíží na děti. Ale neuvěřitelné je, že téměř 6 % řidičů používá cestou internet a 2 řidiči ze sta si při jízdě čtou,“ shrnuje extrémy tiskový mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka.

V poslechu rádia a hudby nejsou velké rozdíly ani mezi řidiči jednotlivých zemí, ani mezi muži a ženami. Tabulku vedou Slováci, poslouchají v 90 %, poslední jsou Maďaři se 77 %. Při rozdělení respondentů na muže a ženy vychází stejné číslo – 80 %. Že by poslech rádia řidiče rozptyloval, si myslí jen 13 % dotázaných.

Nemluvte za jízdy s řidičem

Tento nápis, který známe z autobusů, v osobních autech evidentně neplatí. Více než 70 % řidičů všech zemí zařazených do průzkumu Generali přiznává, že se během jízdy baví s ostatními lidmi ve voze. Nejčastěji tak činí Slováci (více než 80 %) a Češi (téměř 80 %), nejméně často přiznávají konverzaci Rakušané (necelých 67 %). Obecně také tento jev není považován za nebezpečný – více než 70 % dotázaných si myslí, že konverzace nerozptyluje řidiče a neohrožuje bezpečnost na silnici.

Napít se a zakouřit si

Doplňování tekutin za jízdy praktikuje téměř polovina řidičů ve všech pěti evropských zemích. Přitom více než 63 % je přesvědčeno o tom, že konzumace nealkoholických nápojů za jízdy řidiče rozptyluje. Jídlu se věnuje při řízení 43 % šoférů a cigaretu si neodepře více než 15 % z nich. Ani tady nejsou podstatné rozdíly mezi muži a ženami. Malý rozdíl, jak se dalo předpokládat, je mezi těmi, kteří při řízení dohlížejí na děti. Muži hlídají v 11 % případů, ženy téměř v 17 %. Ovšem 93 % odpovídajících je přesvědčeno, že pozornost věnovaná dětem v autě řidiči narušuje koncentraci a ohrožuje tak bezpečnost provozu.

Až 48 % řidičů napříč zeměmi uvedlo, že používají za jízdy navigaci. Téměř polovina řidičů si však myslí, že navigace v autě ruší pozornost řidiče.

Telefonování se řidiči také nevyhýbají. S hands-free volá 37 % lidí za volantem, mobil bez dalšího zařízení používá téměř 19% řidičů. Muži volají častěji. Bez hands-free 19 % mužů oproti 18 % žen, telefonem s hand-free pak 39 % mužů a jen 34 % žen. Téměř 9 % lidí píše za volantem textové zprávy. Vedou ženy s 10 % před muži s 7%.

Telefonování bez hands-free považuje za nebezpečné 91 % řidičů. Volání s hand-free vadí 46 %. Psaní SMS považuje za nebezpečné dokonce 97 % respondentů.

Za nejnebezpečnější kromě textových zpráv řidiči považují používání internetu (v 97 %) a čtení, například novin nebo používání tabletu (také 97 %). Přesto internet za volantem využívá téměř 6 % dotázaných a čtení přiznávají dva řidiči ze sta.

Jen 10 % všech dotázaných řidičů prohlašuje, že za volantem nedělá nic ze zmíněných činností. Buď vzorní jsou, nebo vědí, že by takoví být měli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pojišťovna Generali

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…