Generali: Za volantem se nevěnujeme pouze řízení, někteří řidiči si dokonce čtou

23.03.2014 8:30

Exkluzivní průzkum pojišťovny Generali o chování řidičů v pěti evropských zemích – v ČR, Polsku, Maďarsku, Rakousku a na Slovensku – přinesl překvapivé výsledky. „Řidiči jsou schopni věnovat se za jízdy mnoha činnostem, ačkoli jsou si zároveň vědomi faktu, že se tím rozptylují a nejspíš i ohrožují bezpečnost na silnicích,“ konstatuje Jiří Cívka z pojišťovny Generali.

Generali: Za volantem se nevěnujeme pouze řízení, někteří řidiči si dokonce čtou
Foto: Pojišťovna Generali
Popisek: Pojišťovna Generali

Překvapivé výsledky přinesla v průzkumu odpověď na otázku: „Kterým činnostem se při řízení svého auta alespoň někdy věnujete?“ „Nejčastěji řidiči poslouchají rádio nebo hudební nosiče a baví se s ostatními v autě. Dalo se očekávat, že 15 % řidičů za jízdy kouří a téměř 14 % dohlíží na děti. Ale neuvěřitelné je, že téměř 6 % řidičů používá cestou internet a 2 řidiči ze sta si při jízdě čtou,“ shrnuje extrémy tiskový mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka.

V poslechu rádia a hudby nejsou velké rozdíly ani mezi řidiči jednotlivých zemí, ani mezi muži a ženami. Tabulku vedou Slováci, poslouchají v 90 %, poslední jsou Maďaři se 77%. Při rozdělení respondentů na muže a ženy vychází stejné číslo – 80 %. Že by poslech rádia řidiče rozptyloval, si myslí jen 13 % dotázaných.

NEMLUVTE ZA JÍZDY S ŘIDIČEM

Tento nápis, který známe z autobusů, v osobních autech evidentně neplatí. Více než 70 % řidičů všech zemí zařazených do průzkumu Generali přiznává, že se během jízdy baví s ostatními lidmi ve voze. Nejčastěji tak činí Slováci (více než 80 %) a Češi (téměř 80 %), nejméně často přiznávají konverzaci Rakušané (necelých 67 %). Obecně také tento jev není považován za nebezpečný – více než 70 % dotázaných si myslí, že konverzace nerozptyluje řidiče a neohrožuje bezpečnost na silnici.

DOPLNIT TEKUTINY A ZAKOUŘIT SI

Doplňování tekutin za jízdy praktikuje téměř polovina řidičů ve všech pěti evropských zemích. Přitom více než 63 % je přesvědčeno o tom, že konzumace nealkoholických nápojů za jízdy řidiče rozptyluje. Jídlu se věnuje při řízení 43 % šoférů a cigaretu si neodepře více než 15 % z nich. Ani tady nejsou podstatné rozdíly mezi muži a ženami. Malý rozdíl, jak se dalo předpokládat, je mezi těmi, kteří při řízení dohlížejí na děti. Muži hlídají v 11 % případů, ženy téměř v 17 %. Ovšem 93 % odpovídajících je přesvědčeno, že pozornost věnovaná dětem v autě řidiči narušuje koncentraci a ohrožuje tak bezpečnost provozu.

Až 48 % řidičů napříč zeměmi uvedlo, že používají za jízdy navigaci. Téměř polovina řidičů si však myslí, že navigace v autě ruší pozornost řidiče.

Telefonování se řidiči také nevyhýbají. S hands-free volá 37 % lidí za volantem, mobil bez dalšího zařízení používá téměř 19% řidičů. Muži volají častěji. Bez hands-free 19 % mužů oproti 18 % žen, telefonem s hand-free pak 39 % mužů a jen 34 % žen. Téměř 9 % lidí píše za volantem textové zprávy. Vedou ženy s 10 % před muži s 7%.

Telefonování bez hands-free považuje za nebezpečné 91 % řidičů. Volání s hands-free vadí 46 %. Psaní SMS považuje za nebezpečné dokonce 97 % respondentů.

Za nejnebezpečnější kromě textových zpráv řidiči považují používání internetu (v 97 %) a čtení, například novin nebo používání tabletu (také 97 %). Přesto internet za volantem využívá téměř 6 % dotázaných a čtení přiznávají dva řidiči ze sta. Jen 10 % všech dotázaných řidičů prohlašuje, že za volantem nedělá nic ze zmíněných činností. Buď vzorní jsou, nebo vědí, že by takoví být měli.

JAK ŘIDIČI VYUŽÍVAJÍ POJIŠTĚNÍ

V průzkumu Generali uvedla většina dotázaných (přes 68 %) z pěti evropských zemí, že se cítí dokonale informováni o nejrůznějších nabídkách pojištění motorových vozidel. Přesto 1,5 % účastníků průzkumu přiznalo, že žádné možnosti automobilového pojištění nezná.

Vozidlo má pojištěné 91 % dotázaných, 7,5 % je sice o nabídce pojistných produktů informováno, žádné pojištění však sjednané nemá. Odpovědnost se zvyšuje s věkem. V kategorii 18-24 let má pojištění motorového vozidla sjednáno přes 82 % motoristů, těch nad 60 je už takřka 96 %.

Ještě výraznější rozdíly existují mezi řidiči z jednotlivých zemí. Zatímco necelých 98 % Čechů a také Poláků pojištění motorových vozidel zná a využívá, na Slovensku je to jen 84 % a v Rakousku necelých 88 %. Nejzodpovědnější jsou Maďaři s 98 %.

O PRŮZKUMU GENERALI

Exkluzivní průzkum v zemích střední a východní Evropy realizovala pojišťovna GENERALI ve spolupráci s institutem MARKETAGENT.COM v průběhu měsíce září 2013. Dotazování metodou CAWI bylo zaměřeno na cílovou skupinu obyvatel starších 18 let, kteří žijí v ČR, Polsku, Maďarsku, na Slovensku a v Rakousku a mají vlastní auto. Jednalo se o vzorek 4 015 respondentů, 49,5 % mužů a 50,5 % žen.

Pojišťovna Generali patří s tržním podílem 6,9 % (k 31. 12. 2013) mezi největší české pojišťovny. Kromě individuálního pojištění nabízí pojistná řešení pro malé, střední a velké firmy v oblasti podnikatelských, průmyslových, technických a zemědělských rizik.

Pojišťovna Generali je součástí skupiny Generali, jednoho z největších poskytovatelů pojištění v Evropě a největší evropské životní pojišťovny s předepsaným pojistným ve výši 70 miliard eur (v roce 2012). S 80 tisíci zaměstnanci po celém světě a se 65 miliony klientů ve více než 60 zemích zaujímá skupina Generali vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a v regionu střední a východní Evropy, ve kterém je jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti GPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pojišťovna Generali

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…