Greenpeace: O výjimce pro Chvaletice budou rozhodovat úředníci v Olomouci. MŽP potvrdilo podjatost Pardubického kraje

20.12.2019 20:29

Ministerstvo životního prostředí vyhovělo námitce systémové podjatosti Pardubického krajského úřadu, kterou podávaly ekologické organizace včetně Greenpeace, místní spolky a některé okolní obce.

Greenpeace: O výjimce pro Chvaletice budou rozhodovat úředníci v Olomouci. MŽP potvrdilo podjatost Pardubického kraje
Foto: Greenpeace ČR
Popisek: Greenpeace ČR, logo.

O udělení výjimky z nových emisních limitů pro hnědouhelnou elektrárnu Chvaletice tak bude nově rozhodovat Olomoucký krajský úřad.

O výjimku žádá provozovatel elektrárny Chvaletice pro rtuť a oxidy dusíku. Pardubický krajský úřad letos v červnu výjimku udělil, ministerstvo životního prostředí však toto rozhodnutí zrušilo kvůli závažným pochybením jak v úředním procesu, tak v samotné žádosti. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický pak veřejně uvedl, že jeho úředníci jsou podjatí.

Olomoucký krajský úřad, který bude rozhodovat nyní, již v minulosti o podobné výjimce rozhodoval v případě teplárny Olomouc, kde výjimku podstatně zkrátil a znečišťovateli uložil řadu povinností, po jejichž splnění začne provozovatel emisní limity plnit. (3)

Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace, říká: “Rozhodnutí ministerstva vítáme. Pardubický krajský úřad dlouhodobě sloužil spíše jako továrna na povolovací razítka pro elektrárnu Chvaletice. Úředníci v Olomouci oproti tomu měli zatím v procesu udělování výjimky z emisních limitů profesionální přístup. Doufáme, že si vysoký standard udrží i v nadcházejícím řízení.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…