Greenpeace: Státní zástupce uznal, že škoda za protest ve Chvaleticích byla uhrazena v plné výši

27.06.2018 13:20

Okresní státní zastupitelství v Pardubicích souhlasilo s vyčíslením škody způsobené během protestu proti prodloužení provozu elektrárny Chvaletice v roce 2016. Obvinění tento měsíc dobrovolně uhradili 407 780 korun, které Severní energetická zaplatila za zamazání zhruba stovky děr na chladicí věži. Další výdaje například za ostrahu objektu či za létání s dronem, které firma vymáhá, ovšem obvinění považovali za absurdní. Státní zástupce jim včera dal za pravdu a potvrdil, že reálná výše způsobených škod již byla zaplacena.

Greenpeace: Státní zástupce uznal, že škoda za protest ve Chvaleticích byla uhrazena v plné výši
Foto: Greenpeace ČR
Popisek: Greenpeace ČR, logo.

Účastníci navrtali během protestu do věže kotevní body, aby se po ní mohli bezpečně pohybovat a rozvinout transparenty vybízející k uzavření elektrárny. Kritizovali tak rozhodnutí státních úředníků automaticky prodloužit provoz největšího znečišťovatele v Pardubickém kraji, nevyhodnotit dopady tohoto rozhodnutí na životní prostředí a vyloučit ze schvalovacího řízení veřejnost.

Policejní expert bude nyní ještě prověřovat, zda nevedlo počínání obviněných ke skutečné poruše provozu zařízení, tedy elektrárny jako celku. Pokud zjistí, že nikoli, nebude podle obhájce Pavla Uhla nic bránit tomu, aby byl skutek překlasifikován na nižší trestní sazbu.

Události po protestu přitom nijak nenaznačují, že by navrtání kotevních bodů vedlo k poruše dotčené chladicí věže. Celá elektrárna byla v době protestu mimo provoz, z části kvůli rekonstrukci a zčásti kvůli dřívějšímu požáru. Již dva týdny po protestu přitom věž s navrtanými dírami jela na plný výkon, aniž by byly provedeny opravy. I podle tehdejšího vyjádření ředitele elektrárny Luboše Pavlase protest neohrozil provoz elektrárny a opravy bylo možné realizovat za chodu. (více ZDE)

Robert Hrdina ze spolku Zastavme elektrárnu Chvaletice říká:
“Není na nás, abychom omezovali provoz elektrárny Chvaletice. To by měl udělat stát. Postupné odstavování starých uhelných elektráren je koneckonců v jeho energetické koncepci a Chvaletice patří k těm nejzbytečnějším. Dle našich informací neměl protest na chod elektrárny žádný vliv a věříme, že se to jasně prokáže. Plnou výši škody, která provozovateli elektrárny Chvaletice vznikla, jsme zaplatili hned, jak nám byla sdělena její výše.”

Pavel Uhl, jeden z advokátů zastupujících obviněné, říká:
“Oceňuji, že státní zastupitelství dalo jasné mantinely tomu, do jaké míry může Severní energetická šikanovat obviněné skrze nadnesené požadavky náhrady škody.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…