Gruzínce zajímá fungování veřejné dopravy v Pardubickém kraji

30.04.2019 7:32

Pardubický kraj hostil ve čtvrtek vzácnou návštěvu z Gruzie. Na jednání s hejtmanem Martinem Netolickým dorazili gubernátor oblasti Gurie Zurab Nasarai a předseda odborového svazu železničářů Gela Gelashvili. Cestu zorganizovalo Odborové sdružení železničářů v čele s předsedou Martinem Malým. Tématem jednání byla především železniční doprava a fungování regionální železniční dopravy, kde by se gruzínská strana chtěla v budoucnu inspirovat, ale také další možnost spolupráce obou regionů.

Gruzínce zajímá fungování veřejné dopravy v Pardubickém kraji
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

„Gruzie obecně je z pohledu cestovního ruchu, a to nejen díky pobřeží Černého moře, ale také horským oblastem a kulturnímu dědictví velmi zajímavou zemí s velkým, ale často nevyužitým potenciálem. Stejně jako v případě Ukrajiny zde můžeme v celé řadě oblastí pomoci našimi zkušenostmi. Proto jsme již minulý rok podali žádost o dotaci k České rozvojové agentuře na rozvoj cestovního ruchu, školství a místních akčních skupin v oblasti Mtscheta-Mtianeti a v letošním roce chceme pokračovat v dalších oblastech včetně sociálních věcí,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se se svým gruzínským protějškem dohodl na dalším setkání a předání zkušeností s tímto dotačním titulem, který by chtěl region Gurie v budoucnu také využít.

Hejtman s hosty z Gruzie hovořil také o způsobu zajišťování regionální železniční a autobusové dopravy či obecně fungování krajské samosprávy. „Situace v u nás a v Gruzii je v oblasti železniční dopravy nesrovnatelná, jelikož zatímco v České republice je devět tisíc kilometrů železnic, tak v Gruzii pouze 1 500 kilometrů, které jsou však ještě z dob Sovětského svazu plně elektrifikované.,“ řekl hejtman Netolický.

Společně s ním se setkání zúčastnil také ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec, který odprezentoval projekt Dopravního uzlu Pardubice zahrnující čtyři druhy dopravy od železniční přes silniční, vodní až po leteckou. V rámci setkání vystoupil také regionální zástupce Českých drah Tomáš Netolický, který hovořil nejen obecně o Českých drahách, ale také o regionální dopravě v Pardubickém kraji.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…