HIV je stále hrozbou. ZP MV ČR na léčbu loni vydala přes 68 milionů korun

14.12.2018 13:29

Infekce HIV, která je příčinou rozvoje AIDS, patří v Česku k dlouhodobým problémům. Podle údajů Českého statistického úřadu počet nakažených od roku 2012 setrvale narůstal. Loni sice došlo s 254 novými případy nakažených HIV k mírnějšímu poklesu, nicméně bylo zjištěno 47 nových případů onemocnění AIDS, což je dosud nejvyšší roční počet.

HIV je stále hrozbou. ZP MV ČR na léčbu loni vydala přes 68 milionů korun
Foto: ZP MV ČR
Popisek: ZP MV ČR

Tomu také odpovídají náklady vynaložené na léčbu nemoci. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP 211) loni na léčbu svých HIV pozitivních pojištěnců vydala 68,3 milionu korun. Z toho více než 62 milionů korun bylo vynaloženo na léky. Roční léčba jednoho pacienta vyjde v průměru na 280 tisíc korun.

Z aktuálních statistik ZP 211 vyplývá, že mezi klienty pojišťovny se v loňském roce léčilo 244 klientů s infekcí HIV, což je o 41 více ve srovnání s rokem 2016. Zvyšující se počet pacientů se promítá do nákladů na léčbu. „V roce 2017 jsme na léčení pacientů s HIV vynaložili 68,3 miliony korun, což je o 13,4 milionu více než v předchozím roce a dokonce o 27 milionů více než v roce 2015. Mezi pacienty převažují muži, kterých je celkem 216. Co se týče věkové kategorie, největší podíl zaujímají osoby od 30 do 44 let a nejvyšší výskyt nemocných připadá na Prahu (83), následuje Brno (26) a s velkým odstupem Ostrava (9),“ uvádí Hana Kadečková, tisková mluvčí ZP 211.

HIV versus AIDS

K infekci HIV dochází v případě, kdy do organismu člověka pronikne tzv. infekční dávka viru. Existují tři způsoby přenosu viru – nechráněným pohlavním stykem, krevní cestou (injekční užívání drog, podání infikované krve nebo přípravků z ní vyrobených) a přenosem z nakažené matky na dítě. Inkubační doba trvá průměrně 3 týdny. Infikovaná osoba je zdrojem možné nákazy prakticky okamžitě po vniknutí viru HIV do organismu a nakažlivou zůstává až do konce svého života.

HIV virus negativně ovlivňuje obranyschopnost člověka. Napadá skupinu bílých krvinek zvanou T lymfocyty, které hrají významnou roli při obranyschopnosti lidského organismu. Virus se v nich množí a později krvinky zabíjí. Výrazný pokles počtu bílých krvinek pak vede k selhávání imunity a dochází k rozvoji onemocnění AIDS.  Celý proces, než HIV virus zničí imunitní systém a člověk onemocní, může trvat i několik let. Nelze ani s určitostí říci, zda se u všech HIV nakažených osob onemocnění projeví. U velké většiny z nich dochází k rozvoji některého z příznaků HIV/AIDS obvykle za 10 až 15 let po infekci, uvádí se v informační příručce Hygienické stanice hl. m. Prahy.

Léčba je celoživotní

Vzhledem k oslabené imunitě se organismus nakaženého nedokáže bránit přídatným infekcím, kterým následně i podléhá. V dřívějších dobách bylo onemocnění smrtelné, většina infikovaných pacientů umírala do dvou let na parazitární, bakteriální, virové či plísňové infekce. Až po vývoji antiretrovirových léků se z něj stala nemoc chronická. První lék byl registrován v roce 1987, dnes už existuje několik různých antiretrovirotik, která se při léčbě většinou kombinují. Ačkoli má antiretrovirová terapie pouze omezený efekt, dokáže oddálit progresi onemocnění, a výrazně prodloužit a zkvalitnit život pacienta.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…