HK ČR: Další navyšování minimální mzdy je nezodpovědné

15.09.2014 18:30

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) nesouhlasí s dalším navyšování minimální mzdy tak, jak ho na svém dnešním jednání schválila vláda ČR.

HK ČR: Další navyšování minimální mzdy je nezodpovědné
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

HK ČR si je vědoma, že v rámci Evropské unie je minimální mzda v České republice stále na relativně nízké úrovni a v letech 2007 – 2013 se nezvyšovala, i přes to však nesmíme zapomínat, že to byly roky krize. Od srpna 2013 došlo k jejímu prvnímu navýšení, a to nařízením Rusnokovy vlády o 500 Kč na 8 500 Kč, tedy o 6,2 %. HK ČR v tomto kontextu upozorňuje na skutečnost, že Ministerstvo práce a sociálních věcí do dnešního dne nepředložilo vyhodnocení dopadů loňského zvýšení minimální mzdy, a to i přes to, že právě vláda je tím, kdo má ke každé regulaci, kterou minimální mzda beze sporu je, provést zhodnocení dopadů regulace podle Obecných zásad, jež jsou součástí legislativního procesu od roku 2007.

Současná vláda nejdříve navrhovala nové zvýšení minimální mzdy o dalších 500 Kč od ledna 2015, tedy o dalších téměř 6 %, což by znamenalo zvýšení minimální mzdy o cca 12 % během velmi krátké doby. HK ČR má od svých členů z řad podnikatelů informace, že takové navýšení by pro řadu z nich mohlo být až likvidační, ve svém důsledku povede ke zvýšení nezaměstnanosti, nárůstu práce na černo a celkově významně ohrozí další vývoj ekonomiky, která se pomalu, ale jistě dostává z červených čísel. Poslední rozhodnutí vlády, vycházející z jejího dnešního jednání, je zvýšit minimální mzdu dokonce o 700 Kč, tedy celkově o cca 14,5 % (včetně loňského zvýšení), což HK ČR považuje za nepřijatelné. Při tak zásadních rozhodnutích by vláda měla přihlížet i ke stanovisku podnikatelů.

HK ČR doporučuje, aby se vláda v rámci procesu navyšování mzdy vždy opírala o relevantní data, která pomohou vyhodnotit dopady uplynulého zvýšení minimální mzdy, a o jejím dalším navyšování rozhodovala až na základě řádné analýzy budoucích dopadů podle závazných Obecných zásad RIA. Zvyšovat minimální mzdu v takto zrychleném režimu bez solidního vyhodnocení dopadů minulých a odhadů dopadů budoucích je z pohledu podnikatelů unáhlené a nepřiměřené.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…