HK ČR: Od TOP 09 čekáme další omezování byrokracie a podporu živnostníků

22.10.2013 15:22

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) analyzovala volební program TOP09, další politické strany kandidující v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny PČR. Prezident HK ČR Petr Kužel se s představiteli TOP 09 shodl především na tom, že pro rozvoj ekonomiky a hospodářský růst v Česku je klíčové, aby představitelé nově vzniklé vlády pokračovali nejen v podpoře větších firem, ale především středních a malých podniků a živnostníků.

HK ČR: Od TOP 09 čekáme další omezování byrokracie a podporu živnostníků
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Při vzájemné diskuzi byly klíčové body volebního programu TOP 09 porovnány s prioritami HK ČR pro nadcházející volby, které byly vypracovány ve spolupráci s odbornými a regionálními složkami HK ČR a odsouhlaseny představenstvem.

TOP 09 poukázala především na to, že i přes úpravy daní, zůstalo daňové zatížení v ČR desáté nejnižší v rámci EU. Zároveň byl položen základ pro zavedení Jednoho inkasního místa, kde si právě živnostníci vyřeší všechny odvodové povinnosti vůči státu a nemusí investovat více času vyřizováním s ostatními úřady.

Také sjednocení základů daně z příjmů fyzických osob, zdravotního a sociálního pojištění by dle TOP 09 přispělo ke snížení administrativní zátěže podniků.
Obě strany se dále shodly na významu, který mají pro tuzemskou ekonomiku živnostníci a drobní podnikatelé. Firmy o velikosti od nuly do devíti zaměstnanců se podílejí více jak 95 procenty na celkovém počtu podniků v České republice, což je v EU ojedinělé, a dávají práci více než třetině všech českých zaměstnanců. Vytvořit nová pracovní místa a pomoci udržet nižší míru nezaměstnaností v Česku mohou pouze podnikatelé, nikoliv státní pobídky. Zástupci HK ČR a TOP 09 se shodli na tom, že zamítnutí Senátu schválit zrychlené odpisy pro firmy, znamená zrušení jednoho z mála prorůstových nástrojů, který opravdu funguje.

HK ČR dále apelovala na to, aby nová vláda v dalším období daleko více usilovala o opravdové omezování a snižování administrativní zátěže českých podnikatelů. Každý zásadní krok v této oblasti by měl být řádně prodiskutován s podnikateli, a to v rámci co největšího omezení možných negativních dopadů.

HK ČR, jako zástupce velkého průmyslu, středního stavu ale i drobných OSVČ proto deklarovala, že chce v budoucnu zajistit větší provázanost vlády s podnikateli při tvorbě legislativy týkající se energetiky, životního prostředí a daní, a vyzvala proto zástupce TOP 09, aby podpořili návrh HK ČR na zřízení Hospodářské rady vlády, ve které by byla HK ČR zastoupena, a která by sloužila ke vzájemné diskuzi a komunikaci priorit ze strany podnikatelů.

HK ČR rovněž požádala TOP O9, aby podpořila její návrh na zavedení automatické registrace osob podnikajících podle živnostenského zákonu u HK ČR, což by umožnilo získat lepší evidenci těchto podnikatelů a vytvořilo by nezbytnou zpětnou vazbu pro zlepšování podnikatelského prostředí.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 61 regionálních komorách a 86 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…