HK ČR: Odkládání investic firem by mohlo být pro ČR horší než tvrdý brexit

19.02.2019 22:30

Pokud zvítězí zdravý rozum a nedojde k ohrožení mezinárodního obchodu z důvodu brexitu nebo obchodních válek, měl by podle nejnovější makroekonomické prognózy Hospodářské komory růst tuzemské ekonomiky v roce 2019 dosáhnout tří procent.

HK ČR: Odkládání investic firem by mohlo být pro ČR horší než tvrdý brexit
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

Letošní významná zahraniční rizika a růst mezd ale ohrožují investiční rozhodování firem. Pokud firmy „zaspí“ a budou s investicemi vyčkávat, může to mít na českou ekonomiku významnější dopad než případný tvrdý brexit. Predikce, která využívá všeobecný model ekonomické rovnováhy České spořitelny, vychází z komorového šetření mezi podnikateli napříč odvětvími, obory i regiony.

„Vývoj ekonomiky v letošním roce je plný nejistot zejména kvůli vývoji v zahraničí. Pro podnikatele je tato situace mimořádně nepřehledná. Hospodářská komora nicméně věří v uklidnění hospodářsko-politických vztahů, a očekává tak v letošním roce růst HDP ve výši tří procent, což odpovídá potenciálu, který české firmy reálně mají,“ říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

I ty nejpesimističtější varianty scénářů renomovaných institucí počítají jen s mělkým zakolísáním ekonomiky, a to jen krátkodobě – na dobu cca 12 měsíců. Zatímco krátkodobý výhled je nejistý, dlouhodobé trendy jsou dané a k jejich změně podle Komory nedojde. Klíčem k dalšímu úspěšnému ekonomickému vývoji je tak především vyšší přidaná hodnota. „Kdo bude vyčkávat s investicemi, tomu brzy dojde dech a hrozí, že své konkurenty již nedoběhne,“ dodává Dlouhý.

Hospodářská komora proto se znepokojením konstatuje, že výrazně vzrostl počet firem, které letos zvažují odložit realizaci svých investičních rozhodnutí. Z výsledků pravidelného komorového šetření realizovaného na přelomu letošního ledna a února vyplývá, že investiční rozhodnutí bude oddalovat 28 % firem, s nárůstem investic oproti druhé polovině roku 2018 počítá jen 23 % firem. Celá polovina podnikatelů plánuje pokračovat v investicích stávajícím tempem.

Odklad významných investic, zejména do automatizace, by ale pro firmy mohl znamenat větší problémy než potenciální hrozby plynoucí ze zahraničního vývoje. „Víme s jistotou, že za pět, ba ani za deset let nebudou firmy nacházet zaměstnance s odpovídající kvalifikací. Vždyť reforma vzdělávání stále není na stole. Každý rok, kdy budou firmy váhat a vyčkávat s investicemi, proto zvyšuje riziko výraznějšího zpomalení české ekonomiky v následujících letech,“ upozorňuje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý s tím, že vlivy zahraničních rizik budou mít krátkodobý charakter a firmy je budou schopny úspěšně absorbovat. Na rozdíl od faktu, že se jim nedostává zaměstnanců.

Proti investičním rozhodnutím působí i rychle rostoucí mzdy, které se odpoutaly od produktivity práce a v letošní roce porostou v nominálním vyjádření o 7,6 procenta, v loňském roce to pak podle komorové prognózy bylo ještě o procentní bod více. Podle šetření Hospodářské komory vnímají podnikatelé pro letošek náklady na pracovní sílu jako bariéru růstu ještě intenzivněji, než samotný nedostatek zaměstnanců.


Zdroj: Komorový barometr, únor 2019

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…